Fågelyra i gammkärven

Inspirerad av Jorun som tagit vackra stillbilder på olika fåglar hos sig – en av dem var gulsparv – har jag tagit lite fågelbilder i blötsnöyran från köksfönstret här. Det har blivit mer av irrbilder och flygfórton, men jag undrar om inte en del, eller kanske alla, i det ivriga sällskapet här också är just gulsparvar. Plötsligt fick de allesammans lust att plundra den illa medfarna julkärven på – jag undrar vad.

1

2

3

4

5

6

4 kommentarer till “Fågelyra i gammkärven”

 1. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med fåglarnas namn.(Är nämligen riktigt dålig i biologi och dessutom är naturnamn riktigt svåra på främmande språk..) Fast det ser lite ut som ”Meisen” (finns de över huvudtaget i Sverige?!?*suck*)

  Trevlig vinter dock. Här har vi ju redan hälsat våren välkommen..

 2. Constanze,

  det gör ingenting; jag nöjer mig med att tro att de är gulsparvar (Goldammern). Det är inte lätt att se det på de här suddiga bilderna, men i verkligheten såg de rätt ”gulsparviga” ut. Det jag försökte få med på de många bilderna var främst vimlet: snöyran och ”fågelyran”.

  Jodå, Meisen – mesar – finns här och de brukar sitta på talgbollarna i det här körsbärdsträdet och de vanligaste mesarna är talgoxe (Kohlmeise) och blåmes (Blaumeise).

 3. Jag har fler gulsparvar på bloggen i dag. Konstigt, jag vet inte om jag sett dem förut och nu finns de överallt. Förmodligen är det inte mängden fåglar som ändrats (fast vad vet jag om det?) utan mina ögon/min hjärna som numera känner igen något nytt.

  Vad jag förstår är de förtjusta i havre, så jag antar att det är havre de söker i kärvarna – kanske hade de andra mattällen som blev oåtkomliga i snöyran.

 4. Hej Jorun,

  vackra tydliga fågelbilder hos dig igen, ser jag. Och just gulsparvar har du också – kanske har de blivit vanligare? Årets fågel kanske är en gulsparv?

  Jag funderade på om det verkligen kunde finnas några havrekorn kvar i kärven. Den har ju suttit där sedan före jul. Men tydligen fanns det det.

  Gulsparven är för mig i sin tyska Goldammer-gestalt åtminstone delvis en litterär fågel. På första sidan i Joseph von Eichendorffs ”Aus dem Leben eines Taugenichts” möter vi en gulsparv som när våren kommit säger upp sin tjänst hos bonden och ger sig ut på egna fria vingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *