Litteraturens plats

Nå, mina damer och herrar, var kan vi befinna oss här? Var i verkligheten och var i böckerna?

Damen

Herren

Ja, damstället i Faust det hittar jag förstås – det är i ”Vorspiel auf dem Theater” och det är teaterdirektören som talar, men var i Buddenbrooks finns ””Meine Herren! Krach hindurch und dann auf…”?Bildtillägg:

böcker

toa

7 kommentarer till “Litteraturens plats”

 1. Jag råkar ju veta var dessa toaletter ligger så det kan jag bidra med: Café Tucher vid Brandenburger Tor i Berlin. Om man har tur kan man hitta en plats i en av de mjuka skinnfåtöljerna, läsa någon av de böcker som står i hyllorna och äta en sandwich med stekt fläskkött. Toaletterna är ju också sevärda.

 2. Tack, Bodil och Agnes, för tipset! 🙂

  Jag cyklar ju ganska ofta genom Brandenburger Tor – men Café Tucher har jag inte varit förut. Nu blir jag nyfiken. (Men att blädderläsa Buddenbrooks för att hitta citatet har jag ändå ingen lust för… smile)

 3. Agnes, jag döljer efter bästa förmåga hur lite förvånad jag är… Ja, det är något diskret värdigt över själva toaletterna, tycker jag och så är det det där med den perfekta rumsstorleken. De här utrymmena är ritade av en stor rummets konstnär.

  Keri, ja, det kunde väl vara ett roligt ställe för dig – jag kan skicka bilder från själva lokalen också om du vill. Nej, jag väntar mig inte någon blädderläsning av Buddenbrooks – möjligen då av mig själv, fast nej – men kanske tittar någon som just läser boken in här och vet.

 4. Vilken konstnär är det som åsyftas?

  Eftersom det ser mycket elegant ut när man ser på fotona, verkligen.

  Tyvärr läser jag just nu helt andra och mycket tråkigare saker, och inte är de på tyska heller…

 5. Jag vet inte hans eller hennes namn – men kanske vet någon annan vem – jag vet bara att jag kände att ”alla mått stämde” inne i den här byggnaden, inte minst i toalettavdelningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *