Comacchio – ett litet Venedig

Ett stycke norr om Ravenna ligger Comacchio. Det är en av de inte så få städer som har fått tillnamnet ”Lilla Venedig” (Grado i Friuli-Venezia Giulia är ett annat exempel) och Comacchio bär upp detta namn med en alldeles speciell värdighet. Jag frestas nästan att säga att Comacchio är mer venzianskt än sin storebror, men jag förstår naturligtvis att detta inte är möjligt. Staden, som inte har mer än drygt 20 000 invånare, ligger i Podeltat i ena hörnet av Valli di Comacchio (som inte alls är några dalar som ordet ”valli” kan vilja få en att tro utan just ett deltaområde) och är precis som Venedig byggd på en samling öar. Det är en stad avpassad efter människans mått, inte en stad för bilar eller bussar utan för människor som rör sig framåt till fots eller i små båtar, ja, gondoler faktiskt. Visst finns det bilar också, men de ser på något vis klumpiga och malplacerade på de trånga kanalgatorna och man har en känsla av att de lätt skulle kunna plumsa i vid en oförsiktig rattrörelse.

Comacchio är en stad med en lång och brokig historia med början i Romartiden eller ännu tidigare. I litteraturen har Comacchio bland annat skildrats av Ludovico Ariosto i ”Orlando furioso” och av Torquato Tasso i ”Gerusalemme liberata” – Tasso tänker jag för övrigt återkomma till längre fram i den här ”reseserien”.

I stället för fler ord:

1 2 3 4 5 6 7 8

Stämningen i staden har något både av Syditalien och dalmatisk kuststad, kanske är detta den gamla venetianska havsrepublikens ansikte i det lilla. Bara i Muggia (som ligger söder om Trieste alldeles vid slovenska gränsen) har jag känt något liknande.

3 kommentarer till “Comacchio – ett litet Venedig”

  1. Tack, mycket fina bilder. Jag har aldrig varit där men tänker att åka till Ravenna och då också besöka Comacchio. Enligt vad jag läst var staden på 800-talet en stor konkurrent till Venedig, vilket slutade blodigt. Venedig intog och förstörde Comacchio.

    mvh

    Gerhard Miksche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *