I Dantes spår – Gradara och Focara

Nu börjar sommaren närma sig och det är dags att planera den årliga resan till Italien, till Pesaro där vi tillbringat kanske femton somrar nu. Staden ligger vid Adriatiska havet ungefär halvvägs mellan Rimini och Ancona. En gång varje år brukar vi åka upp till Gradara, som ligger en dryg mil från Pesaro, lite inåt landet. Vi brukar promenera omkring i den lilla staden och sedan gå upp till borgen där ovanför. Ett av rummen i borgen kallas ”camera di Francesca”, Francescas rum. Här utspelades i slutet av 1200-talet den hemliga kärlekshistorien mellan Paolo och Francesca. Det var också i detta rum de en dag hittades tillsammans av Giangiotto Malatesta, Francescas man och Paolos äldre bror. I blint raseri dödade Giangiotto dem båda med sitt svärd. Historien om Paolo och Francesca finns bevarad åt eftervärlden i Dantes ”Divina Commedia”. Dante och Vergilius möter dem i andra kretsen i Inferno, den krets, där de människor vistas som ”hängett sig så vilt åt köttets lust att mot dess mur de slog förnuftets panna”. Dante låter Francesca berätta så här om sin och Paolos kärlek:

”En dag satt vi och läste högt tillsamman
om Lancelot som snärjs i kärleksband,
och vi var ensamma, i ostörd gamman.

Oss boken fick att rodna alltibland
och blickar möttes över bilder bjärta –
men plötsligt sattes själarna i brand,

Vi läste om hur älskarn i sin smärta
beseglat med en kyss sitt nederlag;
då kysste han, som evigt har mitt hjärta,

min mun, han skälvande, och het var jag.
Diktarn förledde oss till synder röda –
och det blev inte läst mer denna dag.”

camera

Rummet är ganska mörkt för det lilla fönstret släpper inte in särskilt mycket av dagsljuset. Besökarnas blickar vandrar mellan sängen – nästan helt dold bakom de tunga brokaddraperierna – lönnluckan i golvet och boken, som ligger där uppslagen på en liten pulpet.

Längs havet strax norr om Pesaro reser sig berget Focara. Det är inte speciellt högt, men det stupar på ett dramatiskt sätt tvärbrant ner i havet. På sommaren är bergets toppar gula av blommande ginst. Uppe på en av topparna med havet nästan lodrätt under sig ligger den lilla staden Fiorenzuola di Focara.

Jag minns en kväll förra året när vi var däruppe med några vänner för att promenera lite och få lite svalka – nere i Pesaro stod den klibbiga luften stilla. Framför den mäktiga stadsporten – nästan lite för stor för en så liten stad – stannar vi upp och Fabio pekar på inskriptionen på portalen och läser sedan högt. Så här lyder texten i svensk översättning:

”men lagar att för stormen i Focara
de slipper böner, löften och besvär.”

![Focara](/wp-content/fior1.jpg @alignright)”Divina Commedia” igen. Och Daniela, Fabios fru, tillägger: ”Ja, här uppe är luften alltid frisk. Hit kan man alltid åka när det är för varmt i stan.” Inskriftens två rader är hämtade från tjugoåttonde sången i Inferno. Vi befinner oss här i den åttonde, nästundersta kretsen för sådana som ”sått tvedräkt”. Vad handlar då dessa rader om? Farvattnen längs kusten nedanför Focara var kända för sina farliga kastvindar och de som skulle passera här brukade alltid be en bön om beskydd mot dessa. I den situation som beskrivs på det här stället i ”Divina Commedia” behöver sjöfararna inte be några böner om värn mot naturens krafter – de kommer att dödas på annat sätt.

Vi går in genom stadsporten. Det doftar av rosmarin och oleandrarnas blomkronor lyser rosarött och vitt i skymningsljuset. Vindarna byter riktning om och om igen. Långt under oss ser vi havet.

8 kommentarer till “I Dantes spår – Gradara och Focara”

 1. Och jag undrar om Dante gav sig själv en indirekt spark för att han med sin diktning kan ha förfört till liknande erotiska äventyr?

  ”Diktarn förledde oss till synder röda –
  och det blev inte läst mer denna dag.”

 2. Jag funderar på att resa till Pesaro i sommar med mina barn 9 & 12 år. Har läst någonstans att pesaro är en fin stad. Är den en gemytlig stad med äldre hus, kan man bada vid staden eller måste man tex åka buss för havsbad?
  Kan man åka i mitten av juni utan att boka boende i förväg? Var kan man hitta billigt, men endå bra boende? Finns det många hotell & restauranger i Pesaro? Är det mycket fiskrätter i Marche? Vad äter man mer? Kan man besöka andra byar vid kusten och innåt land genom att åka buss eller måste man hyra bil? Det Var många frågor på en gång från en som längtar till Italien…Varma hälsningar Karin.

 3. Hej Karin,

  ja, Pesaro är en fin stad med ungefär 80 000 invånare; det är alltså en riktig stad, inte bara en badort. Hela innerstaden består av äldre bebyggelse. Mitt i ligger det stora torget Piazza del Popolo och följer man en gågata i riktning mot stationen kommer man till Piazza Rossini med Teatro Rossini. Pesaro är alltså bland annat en operastad med Rossini-festival varje år och Pavarotti har en villa i den ena utkanten ovanför Baia Flaminia.

  Det är inte långt från centrum till stranden – från Piazza del Popolo till stranden är det 10-15 minuter till fots i maklig takt. Jag tror det går att åka dit i juni utan att boka i förväg, men vi brukar boka, bland annat för att vi har hund och då har man lite mindre urval.

  Jag undrar om vi inte kan göra så att du skriver till mig i kontaktformuläret på hemsidan – ”Kontakta mig” står det där, så får du mitt telefonnummer den vägen, så tar vi resten på telefon, för jag märker att det här blir väldigt långt och ändå kanske det inte blir de upplysningar du behöver. OK?

 4. Hej Bodil! Jag skall jobba på en restaurang i pesaro i 3 månader. Jag undrar om det är bara italienska som gäller i denna stad eller om det är möjligt med engelska också.
  Du kanske känner till restaurangen ”bellavista”? det är den restaurangen jag skall jobba i nämligen.

  Skulle vara tacksam för information.

  MVH Angelica

 5. Hej Angelica,

  eftersom jag under alla år aldrig talat engelska i Pesaro, så kanske jag inte är den rätta att svara på det här, men jag kan gissa lite. De flesta talar nog ingen vidare engelska; dem får man nog leta fram i så fall. Om jag tänker på dem jag känner så kommer jag inte på mer än en som talar någorlunda bra engelska. Kan du ingen italienska?

  Var ligger ”Bellavista”? Jag kan inte komma på vilken restaurang det är. Ligger den uppe bakom Baia Flaminia kanske? Nära ”Falco”?

  Säg till om det är något annat jag kan bistå dig med. Du kan gå via ”kontakta mig” på själva hemsidan i så fall, så blir det enklare…

 6. Hit måste jag förstås åka en dag, efter att ha läst din beskrivning. Sandra och jag har kammat oss igenom Italien, nästan varje år på semester sedan 1985, inkluderat de mesta av öarna. Vi har nu besökt i stort sett alla regioner. Det fattas bara några få. Och här är nu ett fall då jag kan kombinera ny trakter med något som lockat mig dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *