Vad var det som störtade vid Jarun?

Igår kväll hördes en kraftig smäll från Zagrebs västra del, Vesna hörde det fast hon som jag bor i öster. Jag hörde det inte eller förstod inte vad jag hörde:

Från Norsk Forsvarspolitikk:

"STOR RUSSISK DRONE STYRTET I KROATIA?
Kl. 23.00 torsdag (10.3) kunne beboere i bydelen Jarun i den kroatiske hovedstaden Zagreb høre et kraftig smell. Det kroatiske nyhetsbyrået Hina melder at politiet har funnet et stort krater og to fallskjermer.
Foto fra stedet tyder på at det er en rekognoseringsdrone av typen Tupolev Tu-141 "Strizh". I foreløpige meldinger heter det at dronen trolig kom fra Ukraina (eller Hviterussland), og at den følgelig kan ha krysset hele Ungarn og deler av nabolandene før den kom inn mot hovedstaden Zagreb i Kroatia.
Det er 600 kilometer fra den ukrainske grensen til Zagreb. Det er fortsatt uklart hvor dronen egentlig kom fra, men den kan være fanget inn på ulike radar – som også er satt opp nylig av beredskapshensyn. Akkurat det kan også være meningen, for å eskalere spenninger og, ikke minst, teste hva som så skjer. Med andre ord, dette kan være ett av flere Putin-russiske tiltak.
Foto:
1) Fra nedslagsfeltet til dronen, 3 meter langt og 1 meter dypt. Foto tatt på stedet, ca. kl. 23.45 torsdag. (jag publicerar annan bild)
2) Foto av en tilsvarende drone, Tupolev Tu-141.”

Tillägg:

För några veckor sedan vägrade den kroatiske militärattachén i Moskva att ta emot en protestnot från den ryska regeringen rörande misstankar om att kroatiska frivilliga deltar på den ukrainska sidan:

3 kommentarer till “Vad var det som störtade vid Jarun?”

  1. Ja, och det som Milanović säger om att det var en olyckshändelse ser jag ingen anledning att tro på efter hans förfärliga uttalanden om att ”Ukraina är världens mest korrupta stat som inte har något att erbjuda EU”. Och den här ”farkosten” slog inte ner ”utanför Zagreb” som jag läst på något ställe utan i Zagreb bredvid studenthemmet Stjepan Radić.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *