Tjetjenien

Nyligen – inatt – läste jag om berättelsen ”Till Tjetjenien, till Tjetjenien!” av Sergej Sjargunov från början av 2000-talet (översättning Ola Wallin). Nej, jag tänker inte berätta vad den handlar om, jag vill bara ge ett citat:

”Ryssarna bodde i Groznyjs centrum”, fortsatte han som om han inte hade hört. ”I de bästa husen, i höghusen. När Ryssland startade kriget var ryssarna de första som dog. Bomberna föll över Groznyj, tjetjenerna flydde till släktingar på landet, medan ryssarna blev kvar i stan, i centrum. Ni ryssar bombade era egna…”

Tjetjenien hör också – precis som Altaj som jag talade om tidigare – till Sovjetunionens/Rysslands vanskötta kolonier.

2 kommentarer till “Tjetjenien”

  1. Putin satte in en tjetjensk islamistgrupp som skulle hjälpa honom ta Ukraina. Det gick inte så bra. De bokstavligt talat utplånades i natt, inklusive general Magomed Tushaev. Totalt dödades 56 tjetjener. Putin lär vara rasande och det är mycket goda nyheter. Annars ser det mycket mörkt ut efter nattens ryska våldsorgier.

  2. Jag såg igår att de sändes trupper från den där motbjudande marionetten i Tjetjenien. Tack! Bra att det gick illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *