I solens tecken

Ännu en dag i solens tecken och nu också lite värme. Ingen vet – även om det finns sådant som väderleksprognoser – hur länge denna lycka varar, kanske är allt grått redan i morgon. Därför och av tusen andra skäl har Miki och jag varit ute under alla soltimmarna idag och det fanns ögonblick då jag anade en fläkt av vår i luften. På förmiddagen gav vi oss av till vår ”privata marknad”, Branimirova tržnica. Jag skulle ju hämta mitt förbeställda lilla surkålshuvud och försöka få tag i den rätta sortens färskost, den dag den rätta damen var på plats. Och blitva ville jag ha. Vi gick vår runda och jag fick ihop allt jag sökte och så slog vi oss ner utanför vårt kafé, det där med Ribarnica-skylten. Ägaren kom raskt ut stol och bord åt mig, för den här dagen var det fler som fått lust att sitta där i solen så allt var upptaget – utom det som ännu inte var där förstås. Eftersom jag är ett vanedjur så visste han vad jag ville ha att dricka.

Miki var först stillsam och slappade i solen, men så kom en vit hund ut från baren och Miki kände att han behövde bevisa något och röt därför borstigt. Både hans yttre och hans inre var mycket vresigt. Den vita sa ingenting och slank hastigt förbi. Sedan kom en äldre mycket fridsam svart hund till klädståndet framför oss och tittade tillsammans med sin matte på varma strumpbyxor i olika färger. Det brummade djupt inne i Miki. Jag beställde en kaffe till och kortade kopplet lite på brumborsten. Solen värmde och jag tänkte att det här torget är min nya värld, mitt nya mikrokosmos. Här finns mycket att upptäcka och lära känna. Det är sant att jag var här ganska ofta för länge sedan tillsammans med Londi, men det är nu den här världen är ny, för det är nu jag behöver en ny värld. Den verkar växa och det utan att behöva bli större.

2 kommentarer till “I solens tecken”

  1. Hej Bodil, Jag undrar om du vill hjälpa mig, kolla en dikt/ett ordkollage och lämna ett omdöme?
    Du är ju ngt av ordets mästare! Har tappat bort din epostadress. Maila gärna till mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *