Dagar i Brežice

I förmiddags kom jag tillbaka till Zagreb efter ett par fantastiska dagar i Brežice? ”Fantastiska” är alltså ingen slentrianmässig överdrift utan en måttsydd beskrivning. Vad hände då? På vandrarhemmet på Mladinski center i Brežice, en liten stad i Slovenien, ett stenkast från Zagreb, ägde ett tre dagars svenskmöte mellan två studentgrupper rum, en slovensk grupp och en kroatisk. Mita Pahor, min kollega i Ljubljana, hade under månader arbetat med att organisera det hela och resultat blev en mycket lyckad blandning. På programmet fanns dramatiseringar av berättelser ur nordisk mytologi, kubbspel i det gröna, ett fördrag om Island och isländskan (Martin Ringmar), ett möte med författaren Måns Wadensjö inklusive intervju genomförd av studenter, en rad interaktiva övningar ledda av bland andra Iva Klemenčič och mig, uttalsträning, skrivövningar och så en stor svensk musikkväll där Mita spelade nyckelharpa och hennes man Jurij fiol och Martin gitarr. Bry er inte om att jag nu räknar upp lite torrt och fyrkantigt utan föreställ er med hjälp av bilderna och er fantasi det som försiggick innanför denna ram!

1IMG_6252
blick från Mladinski center ut bland de höga träden i den grönskande parken i riktning mot slottet

2IMG_6216
Martina leder en muntlig aktivitet

3IMG_6221
Kubbspel under Antes ledning

4IMG_6184
Måns blir utfrågad av Martina och Ante

5IMG_6289 (1)
en dramatisering av Trymskvida med Loke (Žiga) och Oden (Romina)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *