Kastav

En dag denna sommar kom jag till den lilla staden Kastav som ligger ungefär en mil nordväst om Rijeka. Ett annat sätt att beskriva stadens läge är att säga att den ligger ovanför Rijeka och att den har en magnifik utsikt över Kvarnerbukten. Mina reskamrater var Vesna och Miki och det var Vesna som ledde expeditionen. Staden har rötter i medeltiden och kanske ännu djupare bakåt i tiden och stämningen i den påminner något om den i en del italienska städer i närheten och historiskt har det funnits en stark italiensk komponent här, men den har också varit del i habsburgarnas välde.

När vi kom dit blev jag genast tagen av de smala gatorna och gränderna, de låga valven och den vida utblicken över havet. Jag vet inte hur något så avgörande kan gå så snabbt, men efter att vi gått runt där kanske i en halvtimme kom tanken: Här vill jag bo. Jag tittade på husen som om jag direkt på stubben ville hitta en lägenhet. Sedan undersökte vi bussförbindelserna med Rijeka och de visade sig vara tillräckligt täta för att inte bli till något hinder. Nästa steg är att jag ska åka dit till vintern för att se hur livet ser ut under den kalla årstiden. Jag vet inte riktigt hur möjligt det är men jag vet att det är värt att undersöka allt mycket noga. Drömmar är inte bara något man drömmer utan också något man bygger.

1IMG_3365

Blick ut över Kvarnerbukten med ön Cres eller är det Krk?

2IMG_3368

3IMG_3376

Ett särskilt intryck på mig gjorde stadens loggia och på en liten mässingsskylt läste jag att den uppfördes 1571 och att den länge användes för offentliga evenemang och möten och att den när den byggdes var den enda betydelsefulla byggnaden utanför stadens murar.

5IMG_3394

Och Miki förstod sig också på den.

4IMG_3390

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *