Ut från Sarajevo

Bosnien är fullt av sår, det vet jag men jag tänker inte alltid på det, fast då och då manas jag till det. Alla kulhålen till exempel, i vissa delar av Sarajevo är det vanligare med hus med kulhål än utan. När jag lämnade Sarajevo den här gången for bussen förbi en ljus nästan kubisk byggnad med för mig obestämt innehåll, men kulhålen såg jag.

1IMG_2019

Människor lever sina vanliga eller ovanliga liv bland märken efter kriget, efter förstörelsen. Jag försöker förstå vad de som lever här ser, men jag lyckas nog sällan. Och inte heller är jag klar över de etniska konstellationerna, inte klar men ändå famlande efter de bitar som finns. När vi kom ut från staden tror jag vi for ett tag mot nordväst och vi kom till Kiseljak som är eller verkar vara mycket kroatiskt. Här finns en Hrvatski dom och här ser man många kroatiska flaggor och ölreklamen berättar om Karlovačko och Ožujsko.

2IMG_2023

Jag ser detta men jag förstår inte vad det betyder för människorna i vardagen. Nu är jag inte säker på ordningen på mina bilder, men jag tror att det också finns en stor moské i Kiseljak och om moskén på bilden inte står i Kiseljak, så står den i någon av de omkringliggande ganska kroatiska städerna: Busovača, Bila och kanske Fojnica.

3IMG_2024

Hur lever människorna här, jag menar hur är förhållandet mellan bosniaker och kroater? Det här är ju inne i Federationen, så det är ändå en enhet, inte avhugget eller losshugget som Republika Srpska. Ute på landet mellan städerna i denna som jag uppfattar det mycket blandade del ser jag de där typiska husen utan balkongräcken. Eller det är väl så att balkongräcket kommer sist, kanske efter år av liv på balkongen och innanför den. Alla lär sig att hålla balansen. De här balkongerna är en bild av livet i Bosnien.

4IMG_2025

Och nybyggen växer upp och stannar sedan ibland av och stannar de inte av har man sällan råd att sätta puts på råteglet. Vägarna slingar sig enligt gamla mönster, ibland ut i ingenstans och det är väldigt svårt att inte känna lockelsen in i detta ingenstans…

5IMG_2037

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *