Vajdahunyad vára

Stadsparken (Városliget) i Budapest är en egen värld, en grön värld med många märkligheter, betesmarker för fantasin och nyfikenheten. Mest speciell är kanske den där taggiga grindvakten:
Vajdahunyad vára, ett transylvanskt slott på promenad i parken. Ja, vem vill inte ha ett sådant slott inom räckhåll? Så till tusenårsjubiléet (1896) av Árpáds ungerska rike byggdes denna sagoborg, delvis som en avbild av en av Transsylvaniens vildaste borgar. Se här och hisna, förfäras och njut!

bild1-78

bild2-78

bild3-78

Och för att ni verkligen ska inse att denna stadspark har en rikedom av färger i sin palett vill jag här snabbt föra er från Transsylvanien till ett av dessa underbara lustbad som befolkar staden: Széchenyi gyógyfürdő. Nej, Gabriella och jag badade inte för jag tyckte – ourbant – att det var för mycket folk, men visst hade vi kunnat. Och kanske ångrar jag mig.

bild4-78

Kommentera