Dreher

Tillåt mig fortsätta mitt okunniga Ungernreportage; jag litar på att någon kommer till undsättning om det blir alltför avigt. Idag vill jag tala om öl, som ju heter ”sör” på ungerska. För några kvällar sedan satt Gabriella och jag på en ”sportbar” på Margitsziget (Margaretaön) i Budapest. Vi funderade över vad vi skulle dricka och bestämde oss för öl eftersom vi var lite trötta på gemišt, men vilken sort skulle vi ta? Jag sa något om att jag lärt mig av min tjeckiske ex-man att man om möjligt alltid ska dricka öl från platsen där man befinner sig. Då föreslog Gabriella Dreher. Jag tittade förvånat på henne och sa att jag alltid trott att det var italienskt – Birra Dreher! Nej, det är ungerskt, sa hon och så fick det bli och glasen kom på bordet. Antal Dreher – Dreher Antal, ja, ni minns kanske det där med att man går från det större till det mindre på ungerska, förnamn efter efternamn, efternamn före förnamn, om jag får vara lite påfrestande.

bild-78

Nu har jag slagit upp en del om ölets historia och sett att det började i Wien, men det hindrar nu verkligen inget från att vara ungerskt. Vidare såg jag att det finns en ölförbindelse med Sydafrika, men jag låter den som vet veta och lämnar det immiga glaset här på bordet.

Kommentera