Varför slipa de knivar på Branehög inatt?

Helgen som kommer kommer att handla om svensk stumfilm. I alla fall på kulturcentrum i Trešnjevka. Filmerna ska ramas in av intressanta och överraskande musikarrangemang. Det är Janica Tomić som organiserar det hela. Här är programmet:

Thursday, 6th November 2014

Musical accompaniment – Vitomir Ivanjek, piano

17.00 SWEDISH SILENT FILM: The Golden Age

SIR ARNE’S TREASURE / Herr Arnes Pengar,

Mauritz Stiller (1919), Sweden, 107′

19.30 SWEDISH SILENT FILM: The Golden Age

TERJE VIGEN / Victor Sjöström (1917) Sweden, 55′

Friday, 7th November 2014

Musical accompaniment – Sunrise Trio

19.00 SWEDISH SILENT FILM: Amateurs, Censorship and a Film Classic

Short student trash movie: WITH DAGGER AND POISON OR THE CURSE OF GOLD / Med dolk och gift eller Guldets förbannelse (1912) Sweden, 10′

THE PHANTOM CARRIAGE / Körkarlen, Victor Sjöström, (1921), Sweden, 107′

Saturday, 8th November 2014

Musical accompaniment – Joe Kaplowitz

17.00 SWEDISH SILENT FILM: City, Modernity, Leisure

GRETA GARBO IN HER FIRST FILMS (advertising films), Sweden, 4′

EROTIKON, Mauritz Stiller (1920), Sweden, 97′

21.00 AWARDS CEREMONY

SWEDISH SILENT FILM: …Goes to Hollywood

GARBO LEAVES SWEDEN (newsreel clips), 2′

THE WIND, Victor Sjöström (1928), USA, 75′

PICT5184

Jag skulle vilja se Herr Arnes pengar som bygger på Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar (ja, det finns visst också en film som heter exakt så, men det är inget jag vill gräva runt i nu). Sedan jag var tretton finns den oroväckande frågan ”Varför slipa de knivar på Branehög inatt?” planterad djupt inne i mitt minne. Då och då kommer den upp till ytan och jag ser några gestalter på en lerig men ändå vintrig väg i mörker. Det finns också en kärra eller vagn i detta minnesrum. Och himlen är orolig med flikiga, sönderslitna mörka moln. Någonstans syns ett ljussken som inte har något med trygghet att göra. Någonstans finns också ett stort vatten.

Längre fram blir dessa knivar också långa, men det gör ingenting hemskare, snarare kommer ett stänk av normalitet in med detta ”långa”. Den mörka kärnan finns i frågan ”Varför slipa de knivar på Branehög inatt?”

Kanske minns jag helt eller delvis fel, men det gör kanske inte så mycket och jag tror att stämningen från Selma Lagerlöfs berättelse finns i detta dunkla minne.

Nå, jag kommer inte att se Mauritz Stillers Herr Arnes pengar, eftersom jag arbetar då eller strax innan. Jag får nöja mig med den korta sekvensen jag har inne i mitt huvud. I stället ska jag se Körkarlen av Victor Sjöström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *