Regn – floder

Våldsamma regn har fallit här och i förrgår fick jag ett mail som innehöll bland annat de här raderna:

Regnet håller sig innanför den slovenska gränsen. Idag kommer enorma 67 mm i Ljubljana, bara 33 hos er. Men det mesta av vattnet härifrån måste till Svarta Havet, förbi er, genom Kroatien. Vi får hoppas på det bästa.

1792  flyttade Sava sin bana från att ha slingrat runt kullarna på Krško polje till en rak sträcka flera kilometer från det ursprungliga loppet rätt över slätten. Brežice (Rann på tyska) har sitt namn efter strandkullarna ”bregci”. Sava rann utmed staden och slottet och varje hus hade en brygga med en båt nedanför vid Savas strand. En stor by, Posavje, som låg på andra sidan Sava försvann över en natt vid den stora översvämningen.


Rhain är alltså Rann/Brežice och Sau är Sava

Brežice är en liten stad som ligger på andra sidan den slovenska gränsen kanske en halvtimme härifrån med bil. På sätt och vis kan man se den som en nordlig förstad till Zagreb. Jag tror inte ni kan förstå den hisnande känsla bilden här ovanför ger mig. Jag har gått på Brežices gator och runt stadens slott och ingenstans där finns någon flod eller något annat vattendrag och inga branter. Floden eller floderna flyter ett stycke utanför.

Och nu till Sava här i Zagreb: Jag har inte varit nere vid floden på två veckor då jag gick längs nasip (flodbanken) i hetta och sol. Hur ser det ut där idag?

PS Översvämningsnyheter från Slovenien. I det nästnedersta klippet kan man se Kostanjevica – där jag var för lite mer än ett år sedan – i floden Krkas våld och Krka rinner in i Sava och Sava har vi här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *