Till Ugljan och Pašman

En av de dalmatiska dagarna fick bli till en baddag på öarna Ugljan och Pašman. Vi tog oss dit på kanske tjugo minuter med färja från Zadar och landsteg i Preko på Ugljan. Det första vi gjorde när vi kom iland var att dra runt ett varv i den lilla staden och Londi tog sig ett första dopp.

Sedan for vi söderut mot Kukljica. Någonstans där stannade vi upp för ett dopp, men minnet av just den platsen och just den havsviken ligger under andra minnen av hav och stränder och går inte längre att rota fram. Fast nu ser jag för mitt inre öga en skymt av pinjerna där och kådan från någon av dem sitter fortfarande på min väska här.

Vi for vidare till Ugljans sydspets och över bron till grannön Pašman och inom kort nådde vi Tkon i söder, där man kan ta sig över till fastlandet med färja. Vi fortsatte runt sydudden och stannade vid en sandstrand som dessutom var hundstrand. Allt var bra men vi önskade ändå strax något mer eller annat.

Och så återvände vi över bron till Ugljan och fann till sist den allra bästa badplatsen alldeles i söder på öns yttersida, den som vänder sig mot Dugi otok och där bakom det öppna havet. Där slog vi läger för en lång kväll av sol och hav nedanför olivlundarna som vi just följt en slingrande väg genom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *