Picasso i Zagreb – på mer än ett sätt

I Galerija Klovićevi dvori uppe i Gradec pågår sedan slutet av mars en Picassoutställning. Igår var jag där tillsammans med Daniela och vi fick en privat och mycket initierad guidning av en av hennes italienskstudenter. Målningarna, skulpturerna och fotografierna kommer från Picassomuseet i Paris som låter verken vandra runt i världen medan museet restaureras; ”sono furbi i francesi”. Vi fick oss den store konstnärens livshistoria serverad medan vi vandrade genom de olika epokerna i hans konst. Mellan målningarna glodde de två svarta ögonen på oss om och om igen från fotografier delvis tagna av ögonens bärare. Det var förbjudet att fotografera och hårt bevakat, så jag tog bara en bild, men den visar jag inte här.

Utställningens frontansikte är en målning som föreställer Dora Maar, fransk fotograf med delvis kroatiska rötter. ”Den enda av Picassos kvinnor som nådde upp till hans intellektuella nivå.” Jag visar er henne så här:

När jag kom hem och tog min runda med Londi gick jag förbi grinden till min Picassogrannes hus. Han vinkade inifrån trädgården och ropade ”bok” medan hans stora best till hund försökte överrösta honom. Han har just de där svarta Picassoögonen som stirrar hål i världen och egentligen har han Picassos kroppsbyggnad också. En dag ska jag fråga honom om han vet om det.

5 kommentarer till “Picasso i Zagreb – på mer än ett sätt”

 1. Vem är picassogrannen? För det är väl inte den ilskne konstnären vid dig?

 2. Hon var 26 år yngre än Picasso, om jag inte minns fel. Den vackra Dora. Hennes hus är atelje idag för konstnärer från hela världen.

 3. Hej Alex,
  nu minns jag ingen ”ilsken konstnär” här, fast jag blir lite nyfiken. MIn Picassogranne har du nog inte sett, i alla fall har jag inte pekat ut honom för dig, för den här likheten med Picasso upptäckte jag först för några månader sedan. Jag visar dig när du kommer hit, för någon bild vågar jag nog inte ta, fast jag kan kanske låtsas att jag fotograferar den stora hunden…

  Stefan,
  tack för din kommentar!

 4. Hej mammma,
  jo men visst har du en ilsken konstnarsgranne, gubben (utan hund sa vitt jag vet iofs) som bor i det lilla huset nara dig, som han pryder med olika objekt han hittar/skapar.

 5. Ja, nu fattar jag! Usch, vad trögtänkt jag kan vara! Det är väl bara det att jag inte uppfattar honom just som en konstnär. För mig är han främst den ”kroatiske patrioten”, eftersom all hans ”konst” är där för att vara kroatisk. Förresten bor Picasso nästan tvärs över gatan från ”patrioten”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *