Det händer i Slovenien

Det här är en bild från Sloveniens västligaste hörn, Piran. Jag visar den för platsens skönhets skull:

Men jag kan inte stanna vid det estetiska, eftersom så gott som hela Slovenien befinner sig i uppror i dessa dagar. I stad efter stad går människorna ut på gatorna och demonstrerar mot de korrumperade politikernas utarmning av demokratin, deras vanstyre och misskötsel av landet. Igår tvingades Maribors flera gånger korruptionsanklagade borgmästare Franc Kangler att avgå. Allting händer nu väldigt fort och makthavarna verkar villrådiga och använder sig av ”bakvägar” som till exempel att störa internettrafiken. Universitetet i Ljubljana hade ingen tillgång till internet under stora delar av gårdagen. Hur det är idag vet jag inte. Jag vet bara att stora demonstrationer planerats till den här dagen i staden. Kanske är de redan igång.

Här finns från tidningen Delo en översikt över protesterna i landet: Karta. (blått=genomförda, rött=planerade, grönt=pågående)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *