Aber Jakob ist immer quer über die Gleise gegangen…

När jag går och handlar på Mercator som ligger fem minuter härifrån på andra sidan Vukovarska brukar jag inte gå över vid övergångsstället. I stället brukar jag gå över spårvagnsspåren ungefär mitt emot den livaktiga zigenska biltvätten ”Leko”.


blick mot "hemsidan"

När jag går över spåren och åt båda hållen håller utkik efter de snabbt framrusande spårvagnarna kommer alltid samma citat ur Uwe Johnsons Mutmaßungen über Jakob för mig: ”Aber Jakob ist immer quer über die Gleise gegangen.” Jakob blev överkörd av ett lok där i novemberdimman. Var det en olycka? Var det självmord? Eller var det Stasi som låg bakom?

Här är det just nu så långt ifrån novemberdimma som man kan tänka sig, men det ändrar ingenting. När jag går över spåren tänker jag det här.

°°
Londi och jag ger oss ut på en liten resa igen, så pausträdet vilar några dagar.

2 kommentarer till “Aber Jakob ist immer quer über die Gleise gegangen…”

  1. Intressant att din närmiljö känns som ”hemma” för mig. Men så fick jag också möjlighet att skapa mig min egen vardag där, tillsammans med otaliga promenader med goa Ull-Bell.

  2. Hej Nilla,
    vi var borta några dagar över Valborg och första maj, men nu är vi på plats igen i vår hemmiljö, Londi och jag. Här är rejält varmt och svettigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *