Till källorna

För några år sedan försökte jag leta mig fram till Elbes/Labes källor någonstans i Riesengebirge/Krkonoše. Jag fann vatten.

Min flod här är Sava och dess källor finns i Slovenien någonstans ovanför den vackra sjön Bohinj eller Bohinjsko jezero, ett stycke väster om Bled som vi har pausträdstittat en del på under de senaste dagarna.


en diskret flik av Bohinj

Från Bohinj går man uppåt i en ganska trång dal utmed den unga vilt brusande Sava

tills man stoppas av en grind alldeles under Slap Savice som kastar sig nerför klippbranten:

Ovanför avtecknar sig en karg bergsrygg med taggar av frostklädda granar mot himlen:

4 kommentarer till “Till källorna”

  1. Leve Bergen, jag bara älskar dem. Och här har du din upptakt till ”Sava” – i rätt nedstigande led från ”Donau”.

  2. Pust, jag håller på att drunkna i uppsatser och översättningar! (Nemam vremena.)

    Lennart, nej, jag kan inte guida några vandringar i de slovenska bergen vid Slap Savice. Jag behöver själv guide där. Fast i Riesengebirge/Krkonoše hittar jag kanske fortfarande ganska bra, men jag vågar nog inte leda någon annan.

    Gabrielle, ja, jag vill också ofta till bergen – till bergen eller till havet eller längs floden…

Kommentera