Bled

Ni har säkert också sett bilder på Bled med sjön Blejsko jezero, som är det man kallar en glaciärsjö, och ön och Mariakyrkan där. Och borgen uppe på berget. Alltsammans så trollskt idylliskt, så hisnande nära en drunkning i makalös kitsch. Kanske har några av er också varit där…

Härom dagen beträdde jag för första gången i mitt liv Bled, vandrade ett varv runt sjön, tittade ut mot ön, tog bild efter bild, klättrade upp till borgen, spejade ner mot sjön och bort mot Triglav, Sloveniens högsta berg. Andlösa utblickar.

4 kommentarer till “Bled”

  1. Åh, vilket fint landskap! Det är väldigt suggestivt med de snöklädda bergen bakom kyrkan. Påminner lite grann om norrmannen Peder Balke. Bildgoogla på honom så får du se!

  2. Ja, helt ”omöjligt” vackert är det. Jag tittade lite på Peder Balkes målningar nu, helt nya för mig. Tromsø kanske eller några av havsmotiven.

    Vad namnet ”Bled” har för etymologi vet jag inte. Jag får höra mig för.

Kommentera