Månskäran

Jag måste tala lite med er om månskäran. Är det inte så att den är vertikal i Norden? Jag tycker att jag minns den så. En gång hörde jag att i tropikerna ligger den som en vagga, men vad är då detta?

Det här är inte någon tropisk zon. Och ändå… Eller är det den där lilla höjdskillnaden mellan spetsarna som gör det? Otropiskt?

Jag ville, jag vore i Indialand…

9 kommentarer till “Månskäran”

 1. Nyss hemkommen från ännu en tur till Sydostasien tittade jag ut genom fönstret i går och förrgår kväll och såg samma nästan liggande månskära. Gjorde exakt samma reflektion – månen ligger nästan, precis som i tropiska länder. Kanske har det något med årstiden och/eller jordvinkeln att göra? Ur led är tiden? 🙂

 2. Kan det vara att vi vet för lite om himlafenomenen? (Jag tycker i och för sig att månskäran alltid har legat här.)

 3. Även här i Sverige ligger månskäran i nästan vagga för närvarande.

 4. Jordbävningen i Japan för ett år sedan förflyttade jordens axel, tycker jag mig minnas, med 4 grader.

 5. Fast här i Z. hade Fukushima-lutning på månen redan före denna händelse. ”4 grader”. Har du hälsat privatsekreterarna? För du har väl inte tappat greppet om flyttlasset, nu när lutningen försköts?

 6. Hej! Jag har varit lika förundrad som du. Har sett den liggande månskäran här hemma i Sverige ett par tre gånger nu de senaste åren, och kan inte påminna mig att jag sett det någon gång förut! Har även pratat med andra som säger samma sak – att de aldrig sett det förut. Men tydligen syns den på det viset några dagar under tidiga våren varje år, om jag fattar det rätt. (Kanske även någon annan gång?) Men det är klart att om det då är mulet och/eller man inte tittar upp mot natthimlen just den veckan, så märker man ju det inte..
  Efter en massa sökande på nätet hittade jag denna sida:

  Det var ju lite till hjälp, tyckte jag, även om det inte förklaras i detalj hur och varför. Men ändå… 🙂

 7. PS) Jag har alltså lagt in en länk där, om det inte framgick tydligt! Klicka på där det står ”denna sida”. 😉

 8. Hej Laila,
  tack för dina tankar och upplysningar! Jag kan säga att månskäran här över Zagreb verkar ”ligga vagga” för jämnan och kanske är detta ”normalt”, men kanske är det ändå för nordligt för en sådan position. Jag ska försöka följa den uppmärksammare framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *