EU-referendum i Kroatien

Idag är det folkomröstning i Kroatien om ett eventuellt inträde i EU. På spårvagnarna och andra offentliga platser har jag sett mängder av flygblad med en överstruken EU-symbol och texten ne hvala i veckor. Opinionsmätningar pekar däremot på ett realtivt säkert ”ja”, kanske uppemot 60%. Jag har låtit två av mina studentgrupper diskutera och skriva om den här frågan och bland dessa verkar ja-sidan ha mer än 80% att vänta sig. Ändå är det få av dem som är EU-entusiaster, utan de talar hela tiden med perspektivet ”å ena sidan – å andra sidan” mycket tydligt markerat. De klaraste fördelarna ser de i öppnare gränser, möjlighet till studier och arbete i andra EU-länder. Sedan tror många att EU skulle kunna hjälpa till att häva eller åtminstone minska den grasserande korruptionen på både statlig och lokal nivå och att kroatiska arbetstagare skulle kunna få en säkrare ställning med EU-reglernas hjälp (till exempel att man med säkerhet får ut sin lön varje månad). Nackdelar är förväntade prisökningar, priserna väntas stiga till EU-nivå (fast här kan jag inte låta bli att tänka på att det finns en hel del saker som är dyrare i Kroatien än i exempelvis Tyskland och Österrike). Sedan är man rädd för att de kroatiska naturresurserna ska tas i anspråk på ett för kroaterna ofördelaktigt sätt: ”Vad kommer att hända med våra vackra kuster, våra gröna floder och fria skogar?” Och så förväntar man sig problem för ”småhandeln” med hemgjorda produkter: ostar, korvar, vin och rakija. Och några bekymrar sig också för den kroatiska identiteten – det är ju inte så länge sedan man lämnade Jugoslavien, så det är lite bräckligt just det här med identiteten.

Lite husbilder från mina kvarter i Sigečica denna morgon. Hur kommer rösterna att falla i det ena eller andra huset?


vid genomfartsleden Vukovarska


nyöppnad bar vid Hvarska strax intill framsidan av min data-rakija-shop


"bygatan" Lopudska som korsar Hvarska och löper ut mot Vukovarska

Tillägg: Klockan 20.00 hade 30% av de avgivna rösterna (det verkar för övrigt ha varit ett mycket lågt valdeltagande) räknats och resultatet var då att omkring 65% är för en anslutning till EU.

Ytterligare tillägg: Klockan 22.00 då de flesta av rösterna räknats (röstdeltagandet låg på ungefär 45%) ligger resultatet på 66% för EU.

3 kommentarer till “EU-referendum i Kroatien”

  1. PS Jag hörde någon säga så här om Kroatiens kommande anslutning till EU: ”Det är som gästen som kommer till festen klockan två på natten…”

  2. Ja, men den gästen kan vara den ende som är nykter och därmed kan dansa med bruden. Jag blir lycklig över att se de sista bitarna av järnridån falla. EU har sina problem och de gamla östeuropeiska länderna har också sina problem. Man förebygger dock inte krig, handelsembargo och förtryck med hjälp av gränsvakter och tullavgifter. För Kroatien, för de övriga f d jugoslaviska länderna och även för Ukraina finns det bara två alliansalternativ, att stanna kvar i Europa eller att åter alliera sig med den gamla bundsförvanten (Putins) Ryssland. Extremt roligt att uppleva att kroaterna är så kloka. Vi kan bara säga GRATTIS OCH VÄLKOMMEN.

  3. Tack för din kommentar, Mircea! Ja, jag tror också på EU-vägen, trots alla problem som dyker upp på olika ställen i unionen. Inte minst för fredstanken som finns inbyggd i den.

    Det verkar som röstdeltagandet kanske ändå inte var så lågt, eftersom Bosnien-kroaterna också fick rösta och så finns det en hel mängd utlandskroater på andra håll som också hade rätt att rösta. Kroatien har ca 4,5 miljoner invånare och i detta referendum hade över 4 miljoner rösträtt. Jag har hört av flera jag känner att om man bara skulle ha räknat röster från kroater bosatta i Kroatien så bleve procenten som röstade en bra bit högre än 45%.

    PS Roligt att träffa på någon som på ett elegant sätt kan svara på en sådan där historia som den ”om gästen på festen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *