Zagreb i adventstider

Kanske minns jag inte riktigt den svenska julskyltningen men jag tror att allt detta affärsbetonade och tingel-tangel-aktiga förberedande av julen här är lite mer återhållet än i Sverige. På några större torg i staden finns stora ädelgranar utplacerade med en enhetlig och ganska försynt beysning fästad vid grenarna. Det hänger lite ljusgirlander över huvudgatorna och det blinkar lite från banker och varuhus. Det mest påtagliga är marknadsstånden som radar upp sig på torgen och utmed gågatorna och parkgångarna. Här kan man köpa julgodis, kakor, korvar, skinkor, ostar och torkad frukt och nötter. Det finns också en hel del konsthantverk, vantar, mössor, halsdukar och vackra träförmål. Och så finns det kuhano vino (Glühwein ungefär) och olika slag av rakija att tillfälligt värma sig med.


Londi vid katedralen


blick tvärs över gatan från katedralen


ett ganska typiskt marknadsstånd


granen har kommit på plats

2 kommentarer till “Zagreb i adventstider”

  1. Vilken perfekt julgran! du skulle sett den vi hade i bologna för ett par år sedan, julgransbelysningen drevs av tio vita cyklar som var kopplade till granen.. 🙂 i år är den lite sobrare, men inte så här fin.

  2. Hej Alex,
    ja, jag tycker juldekorationerna här i Zagreb är vackra och stillsamt stilfulla. Det är bara de här små bodarna som myllrar och prunkar, men det är ju trevligt. Idag fick jag tag i en fin getost som jag tänker ta med (en bit av) till Bologna. Ännu vet jag inte hur vi ska ta oss dit, men det klarnar väl om någon dag. (Det är så LÖJLIGT med det indragna Venedig-tåget!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *