Utflykt till Ljubljana

Gårdagen tillbringade Rudolf, Londi och jag i Ljubljana. Vi märkte att sommarturismen tagit sin början, språken blandades längs vår väg utmed Ljubljanicas gröna krökar. Italienskan verkade vara det dominerande utländska pråket, men vi hörde och tyska, franska, engelska, svenska och olika slaviska språk som vi inte kunde precisera. Fast kroater saknades nästan helt. Många kroater har ryggen vänd mot Slovenien, tycks det mig.

Vi strövade omkring, vi åt och drack och lät Londi bada både i själva floden och i en liten bäck eller ränna med fint klart vatten. Vi satt i kaféer och lät tiden gå med långa samtal eller med tittande på människor och byggnader.

Slottet uppe på berget hade så när som på tornet krupit in i sommargrönskan:


bad i Ljubljanica

5 kommentarer till “Utflykt till Ljubljana”

 1. Vilka härliga bilder, Bodil! Ljubljana står definitivt på vår ”måste-besöka”-lista. 🙂

  Denna grannfientligheten mellan kroater och slovener har jag förresten aldrig förstått. En god bekant till mig (sloven) är gift med en kroatiska. Det blev nästan ”Mord und Totschlag” när de blev ihop. Så många människor som hade något att säga om det. Gorazd berättade för mig att denna fientlighet går långt tillbaka, handlar väl också om gränsdragningar och tillgång till Adriakusten. Som sagt, jag förstår det inte och vill kanske inte begripa sådana dumma diskussioner heller.

  Ha en fin vecka och klappa Londi lite från mig! 🙂

 2. Tack för din kommentar, Constanze! Ja, jag ska klappa Londi från dig, hon ligger här under bordet nära till hands.

  Vad gäller kroater och slovener så märker jag inte av någon direkt fiendskap, men ett slags – kanske – demonstrativt ointresse. Kroaterna tycker väl att slovenerna fått det oförtjänt bra, att de haft tur där kroaterna själva haft otur. Samma jämförelse skulle naturligtvis kunna göras (och görs säkert) mellan kroater och bosnier och då blir reslutatet det motsatta, fast det vill man väl inte så gärna se från det här hållet, precis som östtyskar hellre jämförde/jämför sin standard och allmänna belägenhet med västtyskars än med polackers. Hur man ser på Kroatien och kroater från slovenskt håll vet jag inte.

 3. Å vad ljuvligt! Där har jag bara passerat ett par timmar, med bil på väg till Sverige.
  Din son ser så vänligt på dig.

  Och tänk vad mycket det finns på denna plätt av kartan. Kör du bil hit och dit, eller hur gör du?

 4. Hej Gabrielle,
  Ljubljana är värd mer än ett par timmar, särskilt vid den här tiden på året och jag tror att ”den här tiden” är ganska lång.

  Nej, jag kör inte bil (har varken bil eller körkort och kommer aldrig att få/ta det efter en svår bilolycka), men tågförbindelsen fungerar fint. Lite drygt två timmar tar färden och utsikten från tågfönstret är härlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *