Schimpansen och vetandet

Nyligen läste jag i en artikel i SvD att schimpanser kan planera för morgondagen. De kan samla stenar på hög för att ha som kastvapen att rikta mot irriterande nyfikna djurparksbesökare under kommande dagar. Artikelförfattaren drar av detta slutsatsen att ”människan är mindre unik”. Än vi hittills tänkt oss kanske.

Vad blir då kvar av skillnaderna? Massor förstås. Jag avstår från alla uppräkningar och plockar i stället fram en fråga: Kan schimpansen fundera över sitt vetande? Oroligt och allvarsmättat: ”Vad VET jag?” Nonchalant och oengagerat: ”Vad vet JAG?”


ursprungsfoto: David Magnusson

5 kommentarer till “Schimpansen och vetandet”

  1. En skillnad som brukar nämnas är att människan är det enda djur som vet att det ska dö.
    Lite vid sidan om: vet du vad Londi vet om dig?

  2. Det vet jag nog inte riktigt, men jag kan tänka mig att hon vet en hel del om mina vanor, i vilken ordning jag brukar göra saker, vilka vägar i skogen jag väljer mellan, när det finns chans att jag bjuder på någon ”gotta”…

Kommentera