Santa Maria della Spina – skepp och törnekrona

Vid det här besöket i Pisa hoppade jag över lutande tornet och Piazza dei Miracoli och gick i stället en hel del vid Arno och i gränderna som löper inåt på båda sidor från floden. Jag ”upptäckte” en byggnad jag konstigt nog aldrig hade lagt märke till tidigare: den lilla gotiska kyrkan Santa Maria della Spina, som ligger som ett vitskimrande litet skepp uppkrupet på den ena flodkanten efter en kanske vådlig seglats längs floden.

La spina – törnet – från Kristi krona, som givit kyrkan dess namn finns inte längre kvar där. Det har av någon anledning först över till en annan kyrka i staden, Santa Chiara. Men på håll ur en viss vinkel påminner hela kyrkan något om en törnekrona. Ni håller inte med mig?

Vi går lite närmare då och glömmer allt om skepp och törnekronor och ser att det är en underbart vacker liten kyrka:

Och från en tinne sträcker sig ett fabeldjur med ett ylande ner mot Arnos vattenmassor.

4 kommentarer till “Santa Maria della Spina – skepp och törnekrona”

  1. Det är med igenkännandets glädje jag ser och läser dina rapporter från Italien. Det där lilla gotiska smycket vid Arno i Pisa har jag också på flera bilder och det sätter onekligen fantasin i rörelse. Jag har aldrig kommit in där, så jag tänkte sist på det (inte som skepp eller törnekrona utan) som ett möjligt skrin där man kanske måste lyfta på taket för att se interiören.
    Men då måste man förstås även tänka sig själv som jätte…

  2. Tack för din kommentar här, Einar! Har du möjligen gjort något blogginlägg om Santa Maria della Spina? I så fall skulle jag vilja be dig om en länk dit.

    PS Jag kan också tänka mig den lilla kyrkan som skrin – med vindlande dekorationer på locket.

  3. Hej Bodil!

    Nej, jag har inte gjort något blogginlägg om S.M. della Spina, men senast i höstas promenerade jag liksom du förbi denna kyrka och tog några bilder av den. Bland mina september/oktoberinlägg från i fjol finns dock ett par andra rapporter från bl a Mirakelfältet och porten av Bonnanus av Pisa.

Kommentera