Till och från Luční Bouda

Nästan alla vandrare i de här trakterna gör någon gång ett stopp i eller vid Luční Bouda (Wiesenbaude på tyska). Det är den mest kända av alla ”Bauden” i hela Riesengebirge. Så här står det bland annat i den tyskspråkiga texten på husets hemsida:

Die Wiesenbaude ist nicht nur die grösste und älteste Bergbaude des Riesengebirges, sie ist auch das höchstgelegene Restaurant, mit der Höhe von 1410m ü.d.M.

Och här är hela texen och detta är den engelskspråkiga versionen. Tjeckiska och polska versioner kan den intresserade lätt leta sig fram till.

Den här sommaren besökte vi Luční Bouda två gånger. För den andra vandringen valde vi vägen längs Kozí hřbety (Ziegenrücken/Getryggen). Jag har lagt ut sträckan från Svatý Petr till Luční Bouda med lila stjärnor på kartan här:

p1050424_2
klicka för förstoring

Under hela uppvägen hade vi vänligt halvsoligt väder och allt var lätt och behagligt:

p1050106 p1050119 p1050124

blick längs Getryggen

Uppe på krönet mörknade himlen, men den höll tätt tills vi hann fram:

p1050128 p1050140

Sněžka/Schneekoppe i fonden

p1050141

Så snart vi fått tak över huvudet började regnet vräka ner och det fortsatte timme efter timme och vi åt och drack – öl, soppa, bröd, blåbärsknödel… Till sist bestämde vi oss för att ta oss ner trots regnet:

p1050154

blick bakåt mot Luční Bouda

p1050157

På mängder av ställen bildades det nya bäckar rakt i det gröna:

p1050153 p1050158

Men när vi började gå ner längs Getryggen igen släppte regnet sitt grepp – nästan:

p1050165

4 kommentarer till “Till och från Luční Bouda”

  1. Det ser ut att vara ett fantastiskt område att vandra i!
    Att gå är ju det mest naturliga sättet att färdas. I takt med förmågan att ta in och bearbeta sinnesintryck. I takt med tankarna.

  2. Hej Lennart,

    ja, det här är fina vandringstrakter. I september lär det vara som bäst att vandra här – sommarvädret är som du ser av inlägget rätt ostadigt.

  3. Mycket vackra bilder, mycket vackert landskap, jag skulle gärna vilja se det här. Lite kuriosa: på http://www.landkartenarchiv.de/cgi-bin/landkartenarchiv/shell1939.pl?nr=shell13_1939 finns gamla tyska Shell-kartor med, så vitt jag ser, enbart tyska ortsnamn där du varit. Och på http://www.bdeg.de/downloads/Sudeten-Ortsnamenverzeichnis.pdf kan den som är intresserad också forska vidare kring de dåtida ortsnamnen. Det är trots allt lite musik. Schneekoppe, vilken magi…

  4. Michael,

    ja, jag tror att du också skulle uppskatta att vandra här. Tack för länkarna, det är intressant att kunna jämföra namnen. Jag såg förresten Fontanes Krummhübel på kartan. Det heter numera Karpacz och ligger i Polen. Jag har förresten varit där för något år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *