En annan ryttarstaty

Högst upp i den övre ändan av den långsträckta mäktiga Vaclavplatsen – Václavské nám – i Prag står den pampiga bronsstaty som föreställer tjeckernas skyddshelgon Sankt Václav till häst. I en galleria vid torgets ena sida, Pasáž Lucerna, finns en helt annan ryttarstaty, fast ryttaren är, åtminstone skenbart, densamme:

rh

Statyns skapare heter David Černý och det är också han som ligger bakom Entropa, ett Europa i narrspegeln. Se här och välj annat språk än tyska, om det passar er bättre.

PS Ursäkta, men jag kan inte låta bli att göra ett tillägg – här är en sak till av David Černý:

hängande

12 kommentarer till “En annan ryttarstaty”

 1. Busshållplatsen är verkligen lurig, man vet inte vilken ”storlek” man ska ställa in ögonen på. Jag rörde mig därför ”fram och tillbaka”. Uppskattade denna villrådighetskänsla, kul att få känna på.

 2. Tack BZ!
  Via andra bloggar hamnade jag här hos dig. Via din länk fann jag en ganska udda beskrivning av David Černý i den engelska Wiki. Ny bekantskap för mig, tack vare dig och dagens inlägg. Också annat drog till sig min flackande blick.

  Jag lägger din till mina favoritbloggar.

 3. Jag tittade på länken som Britta publicerade och kan inte tycka annat än att det är ett otäckt fall av ”åsiktsregistrering” och praktiskt taget identiskt med de listor som Radio Islam publicerar. Återigen ett exempel på hur lätt ”Wikipedia” kan användas i poilitiska syften.

  I Sverige vore väl en sådan lista olaglig. Jag rekommenderar Britta eller Bodil att ta bort länken.

 4. Bengt O., det kan vara som du säger, möjligen också i positiv bemärkelse. Baruch Spinoza fastnade min blick på i samma veva.
  Kan man ta en sorts sortering som både negativ och positiv på samma gång? Kanske är den underliggande avsikten på djupet allvarligare än denna avsikts uttolkningar? Jag vet inte.
  Nu skall jag titta på din egen blogg, det här är jätteroligt!

 5. Britta och Bengt,
  jag överlåter spörsmålet till er – tills vidare i alla fall.

  Om vi bortser från den här länken och vad den eventuellt innebär, så vill jag säga att David Černý är en konstnär jag vill följa i hans vilda skapande.

 6. Bodil Z., tack för tipset. Har nu lite flyktigt tittat igenom lite källor och kan bara hålla med om att konstnären har ”baktankar” med sitt skapande. Han verkar djupsinnig, ytligt sett. Skall titta mer efter info. Beundransvärt också att han funnit vägar till hyfsad ersättning för sitt – faktiskt – arbete.

 7. David Cerny och Keith Richards, vilket radarpar… Nej, låt ni Freud hänga kvar däruppe, snart nog behöver vi Lenin igen. Kul att Che Guevara övervakar den upp-och-ned-vända dressyrexercisen. Jag gillar den här tjommens sätt att skapa paradoxer, kolla bara på kidsen på tv-huset. Men kul är kul ett tag, så länge ett vykort avnjuts, varar utsagan länge nog för att skapa förändring? Fast vem sa att man ska förändra? Filosoferna har försökt beskriva världen, andra har försökt förändra den, kapitalismen har försökt förstöra den och nu vill konsten förföra den… vad återstår? Att försköna den? Eller har vi gett upp? Vill vi någonstans igen? Vem visar vägen? När går världen framåt igen? Säg mig…

 8. Michael? Har också du en känsla av att något till synes ohejdbart tycks ordna sitt rede bland oss? Vi ser på, förstummade inför ordens tafatta otillräcklighet och vill, önskar att ”någon” skall säga det högt, svara alla mållösa, ingjuta mod.
  Det är visst 20 år sedan Rushdie.

Kommentera