Jag ville stanna kvar i september

Igår kväll började jag läsa Nina Cassians dikter igen i det tunna bandet ”Mirakelkvinnan”. En gång läste jag dikten ”Bröllop” här; den är vacker och vild och slutar så här:

Som en målning av Chagall flög de över staden.
De återvände aldrig.

bok

Igår kväll läste jag mig flera varv genom boken och sedan stannade jag på ett ställe och tänkte ”här” och sedan på ett annat och tänkte ”den vill jag visa”. Nu sitter jag här i det grå morgonljuset och väljer att läsa en annan:

Jag ville stanna kvar i september

Jag ville stanna kvar i september
på den öde, bleka stranden,
ville proppa mig full med askan
från trolösa tranor,
låta den stilla, tunga vinden
somna i mitt långa hår
som vatten i en trål;
en natt ville jag tända
en cigarett vitare än månen,
runtomkring mig – bara havet
med sin dolda, högtidliga kraft;
jag ville stanna kvar i september,
bevittna tidens gång,
hålla ena handen i träden, den andra
i den grå sanden, tillsammans
med sommaren glida
in i hösten.

Men ödet har väl dömt mig
till mer dramatiska sortier:
att ryckas loss ur ett landskap
med oförberedd själ,
lämna kärleken
medan jag ännu är kär.

Översättningen är gjord av Dan Shafran.

13 kommentarer till “Jag ville stanna kvar i september”

 1. Var inte måloken, låt loken dra målnen isär och gör ingen dramatisk sorti…ett mål mat är alltid ett mål mat, även när inte maten är målet, och tänk själv hur trolösa tranor kan smaka…ingen måltid precis…men tid för mål finns det ju alltid…

  De rumänska poeter som fanns i Götet i september gav ett mycket spännande intryck: http://www.tidningenkulturen.se/content/view/3465/49/ liksom våra egna adepter…

 2. Tack, Michael!
  ”De existentiella villkoren snarare förenar än avgränsar. Den nödvändiga dialogen skapar i en dialektisk process något där både du och jag hörs. Och det för världen framåt. ”

  Fin slutkläm!

 3. Vi kanske borde ha sagt grattis på namnsdagen till Bodil (igår)…

 4. Smått av oss att missa. Stort av dig att påtala denna vår miss.
  Gentemot allas vår Miss.

  GRATTIS i efterskott, Bodil! Du äger!

 5. Just denna bok hade jag med mig i väskan idag när jag lyckades låsa mig ute och fick vänta en halvtimme på att sambon skulle hinna hem. Så det blev inte så dumt i alla fall. Osprättad var den dock, så vissa sidor vågade jag inte peta upp.

Kommentera