Träklassicism

För en liten tid sedan ”hittade” jag den här lite kargt dekorativa byggnaden i en av Göteborgs utkanter. En intressant blandning av en svensk herrgårdslänga och ett antikt tempel. Se vilken stram och värdig träklassicism!

1

2

3

Träklassicismen är egentligen en lättare och ljusare syster till Backsteingotik, tegelgotiken eller vad tycker ni? Fast materialsprånget är väl mer dramatiskt mellan klassicism och träklassicism än mellan gotik och tegelgotik. Nästa steg blir kanske plastbarock eller lever vi kanske just nu i plastbarockens tidevarv?

6 kommentarer till “Träklassicism”

  1. Är det inte ett av våra kära landerier? Det finns en del fin träarkitektur här och var i Götet, bl.a. på Liseberg.

  2. Hej Michael,

    du känner alltså igen den här intressanta byggnaden. Den finns i närheten av Röda Sten och utgör en del av ett större komplex, fast det här är den mest speciella av byggnaderna. Jag lyckades inte hitta något namn på den eller någon tavla som berättar om dess historia. Vet du något närmare om den?

  3. Då hör den kanske till komplexet kring Klippans kulturreservat, i så fall en del av den bebyggelse som hör till den gamla utvandrar- resp. hamnbebyggelsen samt Carnegies socker- och senare porterbruk. Men jag minns inte huset därifrån, undrar därför om det kan stå på andra sidan om bron (inte älven) där Nya varvet ligger. Jag har inte varit där på länge, har försökt hitta det på sajter om Klippan, men inte lyckats…men jag vet inte om det i så fall är ett landeri…jag är inte säker…hm

  4. Å andra sidan ligger ju Röda sten verkligen i centrum, historiskt sett, här växte det gamla Göteborg fram en gång, här finns s.a.s. kärnan till det Göteborg vi har idag. Skall forska lite mer, är bara en bra bit att ta sig nu i kylan…

  5. Numera ägs tydligen byggnaden av Statens Fastighetsverk. Det byggdes sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal för Flottan och var officerarnas mäss. Huset togs sedan över av Sjöofficerssällskapet och de lämnade huset för ett par år sedan. Göteborgs örlogsbas låg här en gång i tiden och nu hör huset till området vid Nya Varvet. Fick veta detta av en initierad källa. Där ser man… 🙂

  6. Tack Michael, tack Marita,
    då vet jag mer, fast jag tar gärna emot ytterligare upplysningar. Huset på bilden ligger alltså mot vattensidan längst ner i ett hörn av hela komplexet som består av en mäktig huvudbyggnad och två fristående flyglar och så det här speciella huset med sin mer fantasifulla utformning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *