Högt och lågt

Det är sant att jag har skrivit om det här uttrycket flera gånger tidigare – till exempel här, men allt som oftast sänder jag det ändå en irriterad tanke, eftersom det fortfarande används med samma ihärdighet i diverse kultursammanhang här i Sverige och med samma konsensuspockande tonfall. Fast det där tonfallet behövs nog snart inte, eftersom det väl numera är i det närmaste cementerat att detta att blanda högt och lågt är högt och att inte göra det är lågt. Precis som skolans kunskapsmål, trots vissa försök i annan riktning, stannat vid att vi ska kunna lika lite allihop och att det är gott så, eftersom ju kunskap är en färskvara som sedan länge ruttnat.

Därför känner jag en hemlig glädje, när jag här i mina vilda trakter ibland får höra det här uttrycket med en helt annan betydelse i sig:

Och på hyllorna där inne var det keramikfat och krukor, högt och lågt.

PS Om min hemliga glädje över krukorna verkar egendomlig – ja, det gör den! – så vill jag komma med ett litet klarläggande: I detta mikrokosmos betyder högt-och-lågt helt enkelt "massvis" eller "massvis överallt". Bon.

6 kommentarer till “Högt och lågt”

 1. Användandet av högt och lågt är varierande:

  Solen satt på eftermiddagshimmelen midt emellan högt och lågt. (Almqvist)

  Öva eder att stoppa bollen, när den kommer högt och lågt, sakta och hårt, när den studsar eller skruvar. (Början 1900-tal)

  Halfva tiden emellan högt och lågt vatn, kallas 1/2 flod eller 1/2 ebb och är skillnaden emellan .. (Slutet 1700-tal)

  Trafikbruset hördes omväxlande högt och lågt. (Alldeles nyss)

 2. Tack, vad bra, det gläder mig, för det känns som om jag skulle behöva ”desarmera” den här trista floskulösa högt-och-lågt-degen lite till.

 3. Kanske kan det trösta en aning att den ”höge” poeten Ekelöf särskilt uppskattade den ”låge” kollegan Ferlin (om man behåller sina fördomar om hög och låg litteratur, vilket man förstås inte bör), och att den gode Wittgenstein faktiskt älskade att läsa…deckare. Men en boll som är både hög och låg…har jag aldrig sett.

 4. Den där bollen kom ju farande i början av förra seklet, så det är mycket begripligt att du inte såg den!

  Lite mer:

  Luften svirrar och fladdrar. Fågelkroppar jagar runt, högt och lågt. Bevakar gamla revir eller spanar efter ett nytt. (Rosemarie Nilsson ur GP 2001)

  Han började sno omkring som en tosing i rummet, drog ut alla lådor, letade över högt och lågt; ett ögonblick stod han sten stilla och rev sig förtvivlad i håret, därpå ljusnade hans drag sakta men säkert som en morgongrymtning och han yttrade självbelåtet: Säg sen att inte Ben Borcks bankfack är de bästa i världen. (Clownen Jac av Hj. Bergman)

  — en pensel ska ju doppas och lyftas och strykas både högt och lågt, medan sax och maskin för djävulen bara behöver hållas fram! (Ur Seger av Kjell Sundberg)

  Polisen har letat fingeravtryck både högt och lågt i hela våningen.
  (Ulla Trenter)

 5. Den som citerar ur Clownen Jac, denna fantastiska roman, kommer jag att högakta för resten av mitt liv, sen må bollarna komma på vilka nivåer som helst…högt som lågt…jag tar dem…

 6. I den sista citatraden här, Agneta, dyker ”högt och lågt” upp (ner) i samma betydelse som i keramikbutiken här ovanför: Överallt och mycket. Det känns betryggande.

  Tack, det var roligt att läsa era citat och annat som har med uttrycket att göra!

Kommentera