Fruktmåne och andra frukter

”Kom, låt mig ta er med” in bland fruktträden på La Curbastra. Det är nu fjärde året vi är här. Varför det, undar kanske någon. Landskapet är inte exeptionellt vackert – det är ett platt flodland med ändlösa rader av fruktträd. Lamone, en vid den här punkten ganska brun flod, masar sig lättjefullt genom det gröna och det bruna. Klimatet är typiskt för Poslätten, mycket varmt och fuktigt på sommaren. Man svettas hela tiden. Men ändå är det här en plats att vara på. Huset är vackert och det luktar gott inne i det och luften under det höga välvda taket ger svalka, åtminstone framemot kvällen. Maten är god och människorna här är vänliga. Det är trevligt att sitta under det lilla taket vid brunnen och dricka vin och titta på dem som går förbi eller växla några ord med dem. Och höjer man blicken lite från själva gården och ut på kartan, så ser man att La Curbastra ligger mitt i världen. Ravenna, Bologna, Ferrara och Florens ligger alla inom räckhåll – lite mer ellr lite mindre än en timme är det till var och en och Faenzas torn ser man från flodbanken.

Men nu låter vi Alessandro föra oss ut i fruktodlingarna. Han berättar allt möjligt om beskärning, bevattning, nyodlingar och fruktsorter, men jag kopplar bort ljudet för en stund och vi ger ögat en rundvandring:

odling
cachiträdrad (sharonfrukt) alldeles intill gården

cachi
cachi har underbara blad, frukterna är ännu små, de mognar först i oktober-november

nektarin
nektariner med gult fruktkött (a pasta gialla)

nektarin 2
nektariner med vitt fruktkött

persika
persika

kiwi
kiwifruker – kiwin har blivit mycket spridd på grund av EU-bidrag

Solens strålar skiner på och rakt igenom den lilla fruktmånen:

plommon

4 kommentarer till “Fruktmåne och andra frukter”

 1. Hhhhmmm… Jag blir direkt sugen på att plocka och äta! 🙂

  Och det var faktiskt i Italien jag åt de godaste persikor som någonsin finns. Det är något helt annat när de får mogna direkt på träden. De fångar solen och smaken blir så väldigt intensiv!

  Den lilla fruktmånen är det en aprikosmåne?
  Vad fint den lyser…

 2. 30 grader varmt så här på kvällskvisten i Göteborg. Skönt! Tänker på den ljuvliga svalkan i skuggan vid ”din” brunn… Och frukten. Underbar! Åt faktiskt gula kiwifrukter härom dagen. Mums! Fruktsallad idag. Ändå långt, långt ifrån de härliga fruktodlingarna i Italien. Mmmmm…

 3. Keri,
  den lilla fruktmånen är ett plommon. Plommon hör också till ”huvudfrukterna” på Curbastra, förutom de jag räknar upp här ovanför.

  Marita,
  ja, nu är det riktig sommar här också, man söker skuggan och talar om svalka, åtminstone allt emellanåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *