Drömmen om Galizien

Per Nilson, som har förlaget perenn i sin hand, gjorde den här sommaren en resa som jag gärna också skulle vlija göra – ja, en liknande resa i alla fall. Galizien (jag skriver det med ”z” för att skilja det från det västliga Galicien, det som ligger norr om Portugal) har under ganska många år varit en fascinationsvärld för mig, ett land jag vill komma till men samtidigt drar mig för att resa till, kanske för att jag vill ha det kvar som något att vänta på. Nu reser jag dit genom någon annan. Jag lovar er att det är resan (läsningen) värt, även om det tar en stund, men tiden är inte så piskad eller snålt tilltagen i den del av världen vi kommer till här. Se, ett utdrag ur texten ”En resa i Galicien, Bukovina och Karpato-Rutenien sommaren 2007”:

Vi såg vackra jugendhus och jugendportar, promenerade längs Kopernikusgatan och gick förbi konstgalleriet som var inrymt i Potocki-palatset, en byggnad som liknade ett franskt slott. I Judiska anekdoter av Karel Poláček kan man läsa om makarna Paschkes som i konstgalleriet i Lvov beskådade Lukas Cranachs tavla Adam och Eva; hängde den där inne? Via universitetet kom vi till kyrkan Svati Juri (Helige Georg). Då hade vi just gått förbi en stor härlig park. Lviv är känd för att vara en grön stad. Jarek berättade att mammorna gärna drog sina barnvagnar här före kriget, och i samma veva sa han något om poeten Adam Zagajewski, att det fanns något av detta i hans lyrik. Något åt det hållet. Jarek ville fotografera parken men fick vänta på att några tunga, otympliga lastbilar av sovjetiskt snitt skulle masa sig uppför backen.

Och här några av bilderna från resan med tillhörande undertexter:

bild
Rådhustorget i Lviv

bild 2
Snjatyn, den första staden i Galicien efter det att vi lämnat Bukovina.

bild 3
I Rachiv

Och här för er som har den långa andningen – hela texten.

• • •

PS. För något år sedsan skrev jag två texter som har anknytning till Galizien här:

Jag läser en essä av Jurij Andruchovytj

Erz-Herz-Perz – Jurij Andruchovytj igen

10 kommentarer till “Drömmen om Galizien”

 1. Ja, Bodil, även jag tycker att det är något fascinerande med Galizien. När jag upptäckte Mascha Kalékos lyrik för några år sedan då blev jag nyfiken vad det är med Galizien för Mascha Kaléko flyttade ju därifrån med sina föräldrar. Och jag läste lite omkring och fick reda på att det var ett ganska fattigt landskap i början av 1900-talet, i alla fall den polska delen.

  Och här kommer några rader ur en dikt av Mascha Kaléko med anknytning till födelseort i Galizien:

  Ich bin als Emigrantenkind geboren
  In einer kleinen, klatschbeflißnen Stadt,
  Die eine Kirche, zwei bis drei Doktoren
  Und eine große Irrenanstalt hat.

  Hela dikten och något till om diktaren finns [här](http://www.kaulsdorfer-buchhandlung.de/archiv.php?id=16).

  Men om man vill resa dit så det skulle bli lättare kanske år 2012 för då ska man spela fotboll där – i Lviv på [Europamästarskapet](http://sv.wikipedia.org/wiki/Europam%C3%A4sterskapet_i_fotboll_2012)! 😉

 2. Keri,
  tack för raderna av Mascha Kaléko och länken till din text om henne.

  När jag tänker på Galizien, tänker jag också på Joseph Roth och ”Radetzkymarsch”, som är en av de mest fascinerande romaner jag har läst.

 3. Just nu pågår en utställning om Lviv/Lwow i synagogan på Oranienburger Strasse.

  Jag läser ditt inlägg med avund och längtan. Nästa år i Lviv?

 4. Ja, det skulle jag allt gärna vilja. Var har du dina bilder från din resa dit förresten eller snarare hela inlägget? Jag skulle vilja göra den dagen under pausträdet till en galizisk plats…

 5. Ja nu slog du väl an många strängar inte minst genom att nämna ”Radetzkymarsch”. Jag tyckte att filmen (med bl.a. Max von Sydow) också var bra. Det var den fine filmaren Axel Cortis sista verk.

  Någonstans har jag berättat -jag hittar det inte nu- om hur jag lyssnade till ett österrikískt språkprogram i radio där en språkprofessor höll på att dissekera ett uttryck och en äldre dam ringde in och sade: ”Hemma hos oss i Bukovina sade vi alltid…” vad det nu var. En imperial fläkt…

 6. Bengt,

  jag tror jag minns det där du berättade om ”hemma hos oss i Bukovina”. Och jag har för mig att jag kvitterade så här: ”Bei uns in der Batschka…”
  (citat ur en novellsamling av Christine Brückner, tror jag), om vi ska köra med lite rundgång i våra samtal uppe bland molnen i den här sfären.

  Dessutom har för mig att jag någon gång gjort ett inlägg om ”Radetzkymarsch” här, men det kansk bara rör sig om ett planerat inlägg…

 7. Du måste öppna varje inlägg, klicka på more. Länken till Flickr fungerar inte riktigt eftersom jag inte har förlängt betaloptionen. Men i texterna finns ju en del.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *