Vi äter vid Chmieleń

Vi följer vägen från Jelenia Góra i riktning mot Zgorzelec/Görlitz – till de här trakterna för jag er lite då och då – tills vi kommer till byn Chmieleń strax för Gryfów Śląski.

karta
fumligt fotograferad karta

Strax utanför Chmieleń finns det skyltar om två restauranger. Vi väljer den här:

villa

Utanför den finns en smått kaotisk botanisk trädgård och en liten zoologisk trädgård med en grupp får och kanske finns det också några andra – dolda – djur.

får

Vi går in i huset och hamnar i ett vardagsrum:

valv

Fast egentligen är rummet är ett slags överlastat museum över en svunnen tid:

hjort

Ja, svunnen:

Isergebirge
Chmieleń på den tyska tiden

Vi slår oss ned vid ett av borden. Till en början är vi de enda gästerna och det verkar inte riktigt vara meningen att man ska äta här.

sal

Men sedan får vi beställa – härliga rätter av piroger och Klöße (eller vad det nu kan heta på svenska eller polska) och ingen kostar mer än sju eller åtta złoty. Se här:

piroger

Och här:

klöße

Nej, inte går vi hungriga från museet…

6 kommentarer till “Vi äter vid Chmieleń”

 1. Åh vad jag blev sugen på piroger nu. Ska göra imorn. Men det är så jobbigt. Det tar 1,5h att göra dem och så äter man upp dem på 3 minuter…

 2. Måltid i ett musealt vardagsrum. Fascinerande. Tickade och slog väggklockorna i takt eller otakt?

 3. Nu kommer jag att tänka på de piroger (ugnsbakade) jag gjorde till min 20-årsfest (säkert 30 gäster). Gott var det, men jobbigt innan – och det tog längre tid än 1,5 timmar.

  Vad är det på den understa tallriken?

  (var det dill på allt, alltså?)

 4. Agneta,
  jag minns inte klockornas tickande, men jag kan tänka mig att de inte gick i takt. I alla fall var atmosfären mycket märklig, fast maten var perfekt.

  Laura,
  den översta tallriken är min: kokta piroger med köttfyllning, i och för sig hade jag hellre velat ha kvark eller kål som fyllning, men det viktigaste för mig var att pirogerna var kokta och inte stekta eller friterade.

  Den undre tallriken är Alexandras och på den finns det Klöße (eller knödlar) med svampsås och stekt broccoli och en sallad.

  Lite dill är nog strödd över båda rätterna.

Kommentera