Björnar är klokare än livmedelsverket

Bland insändarna i SvD hittade jag för en vecka sedan en roligt skriven text – som jag förmodar innehåller en hel del sanning – undertecknad Christer Enkvist, läkare, Trollhättan. Jag återger texten i dess helhet:

När björnar äter för att bli feta inför vinterns ide äter de bär, gräs, blad och buskar, alltså bara kolhydrater. Jämför man med människor är det den sortens fettsnål kost livsmedelsverket rekommenderar och som är nyckelhålsmärkt.

När björnar på våren skall bli smala, smidiga och starka inför sommaren och parningen äter de smådjur, ägg och fisk. Alltså proteiner och fett.

På samma sätt har människorna blivit feta av den mat livsmedelverket rekommenderar, den nyckelhålsmärkta och fettkonsumtionen går ned. Gjorde i stället människorna tvärtemot livsmedelsverket och liksom björnarna på våren konsumerade mer proteiner och fett skulle de också bli smala.

Björnar är klokare än livsmedelsverket.

björn

12 kommentarer till “Björnar är klokare än livmedelsverket”

 1. Det finns undersökningar som visar att samma sak gäller människor, och egentligen har man alltid vetat det här, men det är en sån där grej som varit tabu.

  Jag läste om en läkare som rådde sina överviktiga patienter att äta en kost/diet med mycket proteiner och fett, redan för tio år sen, och jag tror att hon framhärdade och därmed miste sin läkarlegitimation.

  Det här är sånt där man egentligen skulle kunna tycka är upprörande, komer ni ihåg när man skulle äta 6-8 brödskivor om dagen?
  Det är att göra om folk till tunnor.

 2. Sedan kan man ju fråga sig hur slanka björnar är när de är ”smala, smidiga och starka inför sommaren och parningen”. Inte riktigt någon bikinifigur väl, eller? Fast snygga är de ju förstås. Och i god form.

 3. Jaja, helt jämförbart är det nog inte.
  Och fy fasen för att gå runt och käka blåbär hela tiden.
  Otroligt jobigt det måste vara för en björn? De är ju så små redan för oss.

 4. Allt detta kan jag bara instämma i, eftersom jag och min bättre hälft sedan förra sommaren tillämpar en kombination av GI-kost och andra, hemsnickrade, av GI-kosten inspirerade vägar till bättre kosthållning. Det fungerar! Man blir i alla fall en något mindre tunna än förut. Scoobydoo!

 5. Läste också nyligen om att man kan vara ”för fet” även om man är smal. Tydligen kan de inre organen vara insvepta i ”för mycket” fett som kan verka skadligt på hälsan. Senast där, fast egentligen tidiagre, tar jag avsked från alla kostråd utom mitt eget: hemlagad mat på bra råvaror, variation, ät sånt som smakar gott. Sedan vore det säkert bra att röra sig mer, vilket jag vet, men är för lat för. Just nu.

 6. Jag kallar min hund för ”Hundkloka” ibland – kanske kan jag börja kalla henne ”Björnkloka” i stället. Hon äter i alla fall hellre kött än buskar och blad. Och klokare än livsmedelsverket är hon alldeles säkert.

Kommentarer är stängda.