Görlitz – Zgorzelec: Neißevyer

Den här sommaren har jag gjort flera besök i den dubbla staden Görlitz-Zgorzelec. På senare år har den här platsen dragit mig till sig gång på gång, dess lite brutna skönhet och dess dubbla identitet lockar. Nu blev den inte vald till europeisk kulturhuvudstad 2010 som en del (jag bland dem) hade hoppats. Det var nära, men det blev inte så. Jag frågade några på den tyska sidan hur de ställde sig till ”motgången” och de flesta sa något i stil med att nomineringen var bra och skapade uppmärksamhet kring staden/städerna, men att en seger nog hade kostat en hel del pengar.

Jag tänker låta er nalkas staden från vattnet den här gången. Floden Neiße utgör den (rörliga) fasta punkten i bildserien och från den riktas våra blickar än mot Polen än mot Tyskland i denna lilla på sätt och vis slutna Görlitz-Zgorzelec-värld:

G-Z 1 G-Z 2 G-Z 3 G-Z 4 G-Z 5 G-Z 6 G-Z 7

G-Z 8

2 kommentarer till “Görlitz – Zgorzelec: Neißevyer”

  1. Bodil, dina resereportage är väldigt vackra. Nu har jag äntligen lyckats läsa ikapp din blogg och jag gillar särskilt det du skrivit om Parma och Ferrara. För att inte tala om Björnen och honungen.

    Tack!

  2. Hej Annika,

    ja, Ferrara tycker jag att du ska besöka vid tillfälle, eller har du redan varit där under din studietid i Padova (för det var väl Padova?)? I alla fall är det en av de mest fascinerande städer jag har upplevt. Och Parma är en trevligt ”tjock” och gemytlig stad, där människor förstår sig på att leva.

    Vad gäller björnhonunghistorien i kombination med dig så får det mig att tänka på ”Björnen i väggen” från förra sommaren som jag minns att vi ”träffades” vid under pausträdet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *