Ord: Helge Jedenberg

![Översatt glädje](/wp-content/PICT3/PICT3389.jpg @alignright)Igår var jag en sväng in på mitt favoritantikvariat i Göteborg och köpte med mig några böcker. En av dem är den lilla diktsamlingen ”Översatt glädje” av Helge Jedenberg. Nu tror ni kanske att det var titeln som väckte mitt intresse, men egentligen tog det hela en annan väg. Först upptäckte jag en annan diktsamling av Jedenberg och sedan ytterligare en. Jag läste lite i dem och sedan fick jag syn på den här och det var dikten på baksidan som fick mig att bestämma mig. Den dikten är också den första i samlingen. Här:

Ord

Ord
som villebråd
i gläntans infallsvinkel.
En tveksam rörelse
en ton
sekundsnabb lystring.
Så nära vinst
och oerhörd förlust.

Regnet har rätt
och träden och djuren
och alla de
som aldrig någonsin räknas.
Där finns ett språk
bortom, innanför och hitom
och på bägge sidor
om alla murar.

Jag känner mig så förtvivlat lycklig över den här enkla renheten i språket. ”Tveksam” betyder tveksam, tack! Och ”regnet har rätt”. ”Så nära vinst och oerhörd förlust”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *