3 kommentarer till “Maktens förgänglighet”

  1. Bilden skapar ju en osäkerhet, på vems sida man vill stå….
    Räven är ju i folkmytologin inte enbart en sympatisk figur….rävar kallades de som 1810 i juni skulle ha förgiftat tronföljaren Karl August, – det diktades en anonym visa – och så spreds otäcka rykten om gustavianerna, som skapade förutsättningar för ett av de hemskaste morden i svensk historia: Axel von Fersen slits i stycken av en mobb i gamla stan i Stockholm den 20 juni….medan gardet tittar på.
    Vi vet i dessa dagar vad en mobb är, betalda unga, arbetslösa män….
    just sådana visade sig ingå i mobben som mördade Fersen….

  2. Martin, nu är det möjligt att min översättning av ramsan är väl fri. Å andra sidan tänker jag ibland så här: Om de som står ”på det godas sida” vore lite elakare skulle det onda inte ha lika mycket makt. En sådan här räv är ett slags salt eller peppar bland diverse kanske alltför vaniljartade karaktärer…

Kommentera