indragande av turistvisa för ryssar

Om indragande av turistvisa för ryssar som vill resa i EU:

En del säger att detta inte drabbar putins anhängare, för att putins anhängare inte skulle ha råd att turista utomlands. Samtidigt pekar en hel del statistik på att putin har stöd av 80% av befolkningen i Ryssland eller fler. Går detta ihop? Och har vi inte sett de där videosnuttarna med rika ryssar som sitter i väst och spottar på ukrainare. Minns ni den där korta filmsnutten med den unga ukrainskan som plockade upp sönderrivna ukrainska flaggor från marken någonstans i Stockholm. En ryska i päls ropade med en röst som var van att befalla att ukrainskor ”bara är horor och städerskor”. Och de ryssar jag råkade stöta på alldeles nyss på den kroatiska kusten, inte verkade de vara varken fattiga eller anti-putinister. Anekdotisk bevisföring? Kanske, men inte kan jag se att de som talar emot indragandet av dessa visa har någon stadigare grund att stå på. Och någon gång tycker jag mig ana att de som särskilt gärna talar sig varma för de ryska turisterna gör det för att komma till rätta med den egna relativa hållningslösheten i det nära förflutna.

Att jämföra dessa ryska turister med oss västeuropéer ger inte mycket. Den jämförelse som vi har anledning att göra är den mellan de ryska turisterna och den ukrainska civilbefolkningen i de hårdast drabbade områdena, ja, det behöver inte vara just de hårdaste drabbade områdena, jämförelsen ger tydligt utslag oberoende av vilken del av Ukraina man väljer.

Se först de lemlästade och fördrivna i ögonen innan ni tycker synd om de ryska turisterna! Jämför dem inte med er själva för då blir kanske utfallet inget särskilt.

För övrigt kan man just nu se ryska turister resa omkring i Kazakstan med symbolen ”Z” på bilarna. De blir mycket upprörda och kallar på polis när kazakerna vänder sig emot detta och kallar symbolen fascistisk. Och de som kör de här bilarna är inte fattiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *