Festival europske kratke priče – David Albahari

bild-20

Festival europske kratke priče – Festival of the european short story pågår just nu här i Zagreb och i Rijeka för jag vet inte vilket år i rad. Varje år upptäcker jag någon, åtminstone för tillfället, och årets upptäckt är den serbisk-judisk-kanadensiske författaren David Albahari. Han läste berättelsen ”Pyjamas” på serbiska medan den engelska texten löpte på en skärm bredvid honom. ”Tekniskt” sett läste han dåligt, han har någon sjukdom som gör det svårt för honom att tala, men orden lyste och uttrycket var underjordiskt starkt. Och texten var så bra.

bild-21

ja, dålig bild

Nej, jag ska inte berätta sönder den, jag vill bara rekommendera den och honom. Sådana här litteraturfestivaler drunknar ibland i sin festivaliskhet och jag tycker i allmänhet att poesifestivalerna håller bättre, alltså att dikterna når igenom ståhejet, för det är ofta ganska korta och komprimerade dikter som läses. Längre texter – som dessa ”korta berättelser” – har svårare att nå mottagaren oskadda. Jag känner att jag hellre skulle vilja läsa dem i enrum. Men om inte David Albahari hade kommit till den här festivalen, så hade jag inte vetat att jag vill läsa honom i enrum.

bild-20 kopia

Kommentera