Varmt vintermörker

Mörkret faller tidigt men luften är ganska ljum långt in i sena kvällar, så vinternatten känns inte så skrämmande, som den kan göra. Ja, jag känner ofta en fläkt av skräck när det är både mörkt och kallt. Det tänker jag inte dölja. Men nu har vi beskänkts med denna lilla ”värmebölja”. Låt oss ströva omkring lite i Donji grad (Nedre staden) och titta på vad ljus och mörker gör med varandra.

Här går vi på Varšavska ulica vid Kino Europa strax intill den stora Tin Ujević-statyn. Nej, han syns inte, men kanske anar ni ett hörn av sockeln. Och folk sitter i uteserveringarna, om än lite glest:

bild1

Vi vänder på klacken och går kanske femti meter och så är vi på Cvjetni trg, Blomstertorget, som på senare år berövats det mesta av sin grönska, men än säljer man blommor där. Kyrkan ni ser är den ortodoxa:

bild2

Och här har vi till sist parken Zrinjevac som ligger ett stenkast eller två kvarter från Cvjetni. I de små vita bodarna säljer man fritule, kuhano vino och rakija.

bild3

Kommentera