Kraka? Nej.

På vägen härifrån till Veterinarski fakultet står ett stort plakat som gör reklam för kliniken Nola och dess aktiviteter.

På avstånd såg kroppen första gången helt naken ut för mig och på något vis ”enkel och oskuldsfull”, men på närmare håll upptäckte jag en kläddeltalj, som jag först inte blev klok på. En hudtrosa? Och texten bredvid lyder ”Promijenite stav o kolonoskopiji” och det får jag till ”Ändra syn på koloskopi” på svenska. Jag värjer mig instinktivt emot denna kombination av ”raffinerad” pseudonakenhet och superklinik och sjukdom. Den uttrycker ett hån mot alla sjuka. Vad förväntas att man ska göra när man ser den här skylten? Ändra sin syn på koloskopi? Glädja sig över en bra stjärt? Tänka att detta är en modern Kraka? Men, nej, Kraka var fri. Och aldrig att hon skulle låtit sig inneslutas i ett sådant här strumpbyxfärgat ljus.

4 kommentarer till “Kraka? Nej.”

  1. ”Eftersom de är underkastade den universella konkurrensmekanismen och inte kan komma in eller framåt på marknaden annat än genom att vara patenterat annorlunda, fördjupar de sig passionerat i sin egenarts privilegium (…) De bjuder ut sig som hjärtevärmare i den kommersiella kylan, ställer sig in genom fräcka spydigheter (…) och understryker sin gapskrattande brist på värdighet.”

    Det skrev Adorno i Minima Moralia och det är inte utan att jag tänker att han förstod något som inte verkar förstås idag. Det han kallar ”konkurrensmekanism” tycks idag rättfärdiga allt i reklamväg. Den som tvingas göra koloskopi-undersökningar finner förstås den motbjudande. Och den som bokar tid för en sådan undersökning efter att ha sett denna motbjudande reklamtavla kommer förmodligen att omvärdera hela sin syn på marknadstinglet och penningens makt.

  2. Ja, så är det, Thomas. Det är så förvridet och hänsynslöst. Jag tycker att det här spottar på lidandet.

  3. Privat klinik, eller hur?

    Landstinget skulle inte godkänna det där. Men liknande skitreklam förekommer även i Sverige. Inte minst bland plastik-kirurger, förstås.

  4. Ja, den vanliga sjukvården här har inte denna Frankenstein-framtoning. Nola däremot spyr löpande ut plakat av det här slaget.

Kommentera