Den slovakiska bussen på Šipanska

Här i kvarteret finns en liten kinarestaurang, jag tror jag har nämnt det tidigare. Så vitt jag har kunnat se är det en familj som driver den, möjligen en storfamilj. De bor ovanför restaurangen och barnen leker i trädgården som hör till och på den lilla ”bakgården” ser jag särskilt under heta sommardagar unga och gamla sitta och slappa och ta igen sig under ett parasoll. De är inte rika, men väldigt ihärdiga och under åren jag har bott här har jag kommit att se att de drygar ut restauranginkomsterna med sådant de hittar i soptunnorna i området. Särskilt en ung kvinna arbetar väldigt energiskt med detta, jag ser att hon har en ganska avancerad teknik för att plocka upp tomflaskor genom hålet på ”glastunnan” – här finns alltså både sopsortering och tunnor för alla sorters sopor.

I hörnet av parken under huset där jag bor finns en skylt som berättar om adressen (delvis felaktig, det ska inte vara 161 utan 16, Šipanska är en mycket kort gata, som för övrigt ofta räknas som ett ”utskott” från Rapska), telefonnumret och öppettiderna – tolv till tolv varje dag.

Lite då och då, kanske någon gång i månaden eller varannan månad, har jag sett en stor slovakisk buss stå parkerad på Šipanska inte långt från ingången till restaurangen. Jag har funderat över vad en buss ända från Slovakien gör i detta okända hörn av Zagreb, och dessutom så ofta. Härom dagen såg jag för första gången bussens passagerare. De fyllde hela gatstumpen runt bussen och… de var alla kineser.

En kommentar till “Den slovakiska bussen på Šipanska”

Kommentera