Bablje ljeto

Bablje ljeto. Ja, det är det vi har nu, brittsommar, Altweibersommer, indiansommar… Igår hade vi 25° i skuggan och hela dagen var bara sol och blå blå himmel och värmen låg kvar långt in i kvällen. Londi och jag vandrade runt i Gornji grad med några vänner, människor och hundar. Vi satt någon timme i restaurangen Didov san (Farfars dröm), ja, utomhus förstås. Och sedan gick vi i planlösa slingor utmed Gradec’ gator och gränder, ner till parken Ribnjak och runt bland träden där. En härlig dag. Och den här ser ut att ta en liknande form med samma ljus och samma värme.


Grič – här finns en av väderstationerna i Zagreb


utsikt från Didov san


Markuskyrkan

4 kommentarer till “Bablje ljeto”

 1. Wunderbar! 🙂 Här sitter jag i det gamla skolhuset mellan Vänern och Vättern och har det gött trots regnet ute. Svärfar har tänt brasan och svärmor och Folke lagar lunch. Min mamma ringde just. 27grader i Bad Klosterlaußnitz i Thüringen där hon är på kurresa. Lite värme och sol hade inte varit fel här heller. Men höstrusket kan också vara charmigt..

  Njut av det fina vädret!

  En stor kram på Londi och dig,
  Constanze (som har Athene liggandes på fötterna)

 2. Tack Constanze,
  idag var också en sådan där underbar bablje ljeto-dag. Solen lyste och värmde och blänkte i Altweibersommer-trådarna som löpte genom landskapet nere vid Savas stränder.

  Kramar
  B.

 3. underbart ord (och företeelse), indiansommar… på kroatiska heter det tydligen mormors/farmors sommar 🙂 inte dumt det heller!

 4. Hej Alex,
  jag gissar att din bolognesiska estate di San Martino fortfarande pågår. Här har bablje ljeto försvunnit i höstdimman, tyvärr. (Förresten heter det babí léto på tjeckiska.)

Kommentera