Lindarna

Vi är djupt inne i lipanj, lindens månad, nu. Igår kväll eller natt öppnade jag fönstret i balkongrummet på vid gavel mot den lilla parken här nedanför. Här växer valnötsträd, björkar, catalpor, tallar och lindar och ja, det finns en hassel och en magnolia alldeles under fönstret också. Men i juninatten kan man tro att det bara finns lindar här, ja, att linden är världens träd. Rummet fylldes av den söta fylliga gulgröna doften, en doft som kan linda in allt i sig och och göra lind och liv till ett.

Nu på morgonen går vi under lindarna här, Londi och jag. Vi stannar en stund under den största lindens gröna sagotak. Det är lite mulet och luften är mjuk och varm och full av lindblom, av paradisets doft…

4 kommentarer till “Lindarna”

 1. Efter en ganska lång frånvaro har jag åter tittat in under Pausträdet och kunnat konstatera att flitens lampa fortfarande är tänd i Zagreb – mycket intressant att läsa! Till exempel fick jag veta att kroaterna (och serberna?) benämner juni som lindens månad. På tjeckiska är ”lind” = ”lip”. Detta slaviska ord finner vi också i stadsnamnet Leipzig (jämför LEIPzig med det tjeckiska namnet på staden LIPsko). Jag tvittrar om och länkar till vissa av dina inlägg. Hej då!

 2. Tack Per,
  ja, helt flitig är jag kanske inte, men när jag inte är på mina småresor i området skriver jag för det mesta åtminstone om någon småsak. Just nu är det väldigt hett och svettigt så hjärnan går lite varm, i alla fall under eftermiddagar och tidiga kvällar. Fast nu ser jag att det är 30° fastän det är förmiddag, så det börjar kärva lite redan nu och luftkonditioneringen är inte så lockande att ha på. För tillfället har jag öppet ut i trapphuset i stället och det tycker Londi är OK.

  Lindarna har snart blommat ut och doften har försvagats påtagligt, den har liksom börjat brännas bort. ”Lipanj” är ett så vackert och helt riktigt månadsnamn.

 3. Tack för ditt svar!
  Jag tycker i alla fall att du är flitig, jag tror inte att jag skulle orka producera texter så regelbundet som du. Det är ju inget svammel heller, utan substansrikt. En korrigering av det jag skrev tidigare:
  ”lind”heter ”lípa” på tjeckiska (och inte ”lip”). De slaviska språken -åtminstone några- har egna namn på månaderna, dvs inte de latinska. Några av de tjeckiska månadsnamnen går att förstå utan att man behöver leta efter svaret någonstans, t ex listopad= november (list=löv, pad=fall, alltså månaden då löven faller), eller květen som har med blommor att göra (května=blomma).

 4. Hej igen Per,
  nu frestar du mig att tala om listopad igen (någonstans har jag ett helt inlägg om detta månadsnamn). Lustigt nog är det oktober som heter så här, fastän löven antagligen faller senare än i Tjeckien eller för den delen i Ukraina (där listopad också betyder oktober).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *