Siena – världens vackraste stad

Den vackraste staden – bland idel vackra städer (Ljubljana, Trieste, Bologna, Florens, Parma, Reggio) – jag besökte under den här resan är Siena, som ju är världens vackraste stad, eller hur?

Vi var tre damer på denna lilla toskanska utfärd: Alexandra, Londi och jag. Vi ägnade två dagar åt att gå runt, runt, upp, ner och bara betrakta. Siena är skapat i ett stycke, allt hör ihop med allt och allt är förunderligt vackert, det mesta tegelrött-brunt-ockra, men här och där sticker marmorn fram som ädelstenar i tegelinfattningen. Och runt omkring böljar de toskanska kullarna med sina cypressrader, pinjemoln och kyrktorn.


Piazza del Campo med Torre del Mangia ur en lite halvbra vinkel


blick över ett hörn av Orto de’ Pecci och husen på andra sidan


duomo di Siena längst upp ovanför de andra taken


Alex och Londi i en av de många uppförsbackarna


vy över kullarna bortom Orto de’ Pecci

14 kommentarer till “Siena – världens vackraste stad”

 1. Kan bara hålla med dig fast jag älskar min lilla Arezzo också som är inte mindre vacker dock okänd för de flesta.

  Ha en härlig söndag och hälsa Londi!

  Constanze

 2. Jag är böjd att hålla med dig, även om jag samtidigt måste göra en sådan där liten uppräkning av några andra städer som när man återkommer till dem också inger känslan av att… jo, den här är nog i alla fall den allra vackraste.
  Och de flesta på min lista är också italienska, det kan inte hjälpas. Tvingas jag till ett val skulle det nog stå mellan Florens och Siena. Och när du påminner mig om Siena med bilderna här så blir det förstås Siena! 🙂

 3. Constanze,
  Arezzo har jag aldrig varit i, men nu förstår jag att måste söka mig dit. Trevlig söndag! Hoppas solen skiner hos dig också.

  Einar,
  ja, jag vet, jag sviker andra undersköna städer, till exempel Ferrara, när jag säger så här, men Ferrara sitter så djupt i mig att det kanske ändå inte gör något om jag utnämner en annan stad till att vara den vackraste, så Siena är vackrast.

 4. Jag fann Ferrara en så allvarlig stad. Var det för att jag tänkte på hur illa det gick för en stor del av stadens judiska befolkning? Il giardino dei Finzi Contini dök upp i mitt minne vartän jag såg. På piazzan var det fest med vinutskänkning men det hjälpte inte. Allvaret bara satt fast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *