Varaždin

Idag vill jag ta er till Varaždin – om det nu är någon som tittar in i sin dator så här mitt i den hetaste sommaren. Staden ligger en knapp timmes bilfärd norr om Zagreb och om Zagreb kan sägas vara en blandning av Centraleuropa och Balkan så är Varaždin utan tvekan Centraleuropa och inget annat. Varaždin påminner mig om städer i Österrike eller Tjeckien eller om Ljubljana fast Varaždin är mycket mindre. Landskapet där staden ligger heter Zagorje och det består till största delen av vackert böljande kullar.

Språkligt hör Zagorje (liksom även Zagreb, fast på ett mindre accenturerat sätt, vad jag förstår) till den kajkaviska grenen av kroatiskan eller av de sydslaviska språken. (Här finns en liten utläggning om detta – läs gärna kommentarerna också.) Men det är inte om språket jag vill tala idag. Nej, jag vill egentligen bara visa några vyer från denna lilla pärla. Låt oss börja med slottet:

Och så går vi förbi den rosafärgade katedralens smäckra torn:

Till rådhuset vill jag också ta er.

Den här dagen firades en stor högtid, så vitt jag förstod en varaždinsk variant av nationaldagen.

Till vänster på bilden sankt Nikolaus’ församlingskyrka – Župna crkva sv. Nikole:

Tillbaka mot katedralen:

°°

I slutet av augusti och början av september firas här Špancirfest. Kanske försöker Londi och jag ta oss dit då…

15 kommentarer till “Varaždin”

 1. Slottet såg ut som något från Disneyland. Och allt det andra var ljuvligt. Går tågen förbi här? Från Subotica och ner? Eller från Ljublana och ner?

 2. Ja, det är mycket fint i Varaždin och storleken på staden är behändig. Man är mitt i hela tiden. Den här gången kom jag dit med bil, men det går tåg dit bland annat från Zagreb (fast hundar får inte åka inrikeståg i Kroatien, så jag har inte prövat).

  Vad gäller slottet så är det väl snarare så att Disneyland försöker efterlikna just sådana här vackra idylliska småslott. (Disneyland var liksom inte först.)

 3. Gabrielle,
  jag tror inte att du trodde det men din fras lät i mitt öra som om det vore så, håhå.

  Bengt,
  tack! Kul! Ja, Varaždin lockar till sång, jag letar just efter en annan sång där denna stad dyker upp någonstans. Låt mig tänka lite till.

 4. Så här mitt i den hetaste sommaren, har vi i Småland dagsregn och plus 14 grader C. Hade gärna befunnit mig i Varazdin!

 5. Här i Zagreb är det sedan ett tag 36-37° – Varaždin är nog lite ”svalare” – och det är lite jobbigt åt andra hållet, i alla fall om man har hund och inte hur lätt som helst kan ta sig till något vatten. Fast 14° är absolut värre.

 6. Vet inte men min första tanke då jag kom till Conques var att det var en Playmobilstad. Så man kommer nog inte undan. Disney, Lego och Playmobil är giltiga referenser, tycker jag.
  De betecknar att något ser ut att vara gjort av plast.

 7. Det svenska rimordet på Varazdin tycks vara ’balsamin’, åtminstone om man ska tro på Glamour i skärgården. Något annat hittade jag inte. Det har funnits en insjungning av Per Grundén på SVTPlay, men den ligger inte kvar.

 8. Men hela staden är ju som ett dockskåp i handen; och det menar jag är fint. Att folk ännu bor utan Domus, Ica, Maxi, Multi, Mini, Ikea och NK är toppen, som jag ser det. Glöm Disney. Men det skulle gå att spela in en Törnrosa vid det vita knubbiga slottet. Jag ska tipsa producenten.

 9. Lyssnade lite till på den dåliga upptagning (Glamour i skärgården) och ett stycke in så förkommer utöver blommande balsamin också hela tjugotusen skära svin! Det är ju faktiskt många hundra det!

  Såg du månne till något därav, Bodil?

 10. ”Knubbgt” låter fint och träffande för slottet. Ja, tipsa ”producenten” (usch, vad hände, jag snubblade över ”obducenten”)!

  Vad bra, då har vi hittat den svenska version som Bengt sökte. Ja, inte ”vi” utan Agneta förstås. Nej, de här svinen såg jag inget av.

  Förresten trodde jag just att jag kommit på det här med den där andra Varaždin-sången, men nej. Erste Allgemeine Verunsicherung är det kanske, men inte den här. Så jag får fundera vidare…

Kommentera