Art déco på Muzej za umjetnost i obrt

Sedan slutet av januari pågår det en brokig och intressant utställning på Muzej za umjetnost i obrt (konst och konsthantverk) här i Zagreb. På engelska heter utställningen Art Déco and Art in Croatia between the Two Wars och enligt katalogen omfattar den 750 föremål. Igår tillbringade jag där timmarna före stängningsdags tillsammans med några vänner. Till en början var det fullt med besökare och guidade grupper strömmade förbi i tjocka rader. Vi gick ”bakifrån” eller motströms för att få lite luft mellan oss och objekten. Jag fick aldrig veta om det var tillåtet eller förbjudet att fotografera, så jag tog mängder med bilder på ett lite halvdolt sätt. Här är några av fynden:

Jag stannar upp här så att ni inte storknar, men kanske visar jag lite mer någon annan dag. Och tyvärr kan jag – tills vidare i alla fall – inte svara på några frågor om de enskilda konstverken.

5 kommentarer till “Art déco på Muzej za umjetnost i obrt”

  1. Now I’m really sorry I didn’t take any pictures. At least of the posters, I really like them.

  2. Maybe you can take some of my pictures. I’ll publish some more tomorrow and later. Perhaps you find something you like.

  3. Intressanta bilder. Lustigt med den där kubisten som liksom fattat halva pointen och målat sina Picassiska hus, fastän kullen bakom helt sackar in i något annat, mer naturalistiskt/romantiskt. Det är en fin bild likafullt, koloriten, speglingarna, ljuset…

  4. Kanske blev kullen lite extra konstig – den är väl inte så lyckad i sig – på det här fotot. Det är i alla fall för mycket ljus på den från lampan ovanför tavlan. Jag tycker om hur husen speglar sig i flodkröken.

Kommentera