Skatgrannar

När jag vädrar och skakar sängkläderna ifrån mitt sovrumsfönster om morgnarna ser jag rakt in i ett litet hus uppe i björken mittemot, ett kråkslott för skator, kunde man kalla det. Bakom det ser man vad människan hittat på i just denna tid. Skatboet har nog samma konstruktion och stil som i alla skattider.

Jag har läst lite om skatornas byggnadskonst:

Bobygget utförs av båda könen och kan pågå under lång tid med början redan på hösten eller under midvintern året före häckningen. I Centraleuropa börjar det dock först i februari eller mars. Ibland kan boet vara klart efter bara två veckor om det påbörjas under våren, men den sammanlagda tiden för bobygget uppgår i snitt till 40 dagar. Medan nya par börjar bobygget med utdraget spel, påbörjar gamla par bygget efter en förkortad spelritual. De plockar specifika pinnar från marken som provas ut väl innan de flyger till boet med dem. Där läggs de på plats med ibland mycken möda eftersom pinnarna ibland kan vara upp till en halv meter långa.

Även om de inte verkar vara det minsta rädda för mitt fotograferande har jag hittills inte lyckats få in båda i samma bild. Antingen ”fångar” jag den ena (pica)

eller den andra (pica):

9 kommentarer till “Skatgrannar”

  1. Skatorna som bodde i kastanjeträdet framför mitt gamla hus i Camden Town var oerhört dåliga på att bygga bo. Urusla, hopplösa. Man fick pinnar i huvudet under hela våren när man gick ut ur grinden. Dom bara tappade. När dom var färdiga såg det ut som, ja, pannkaka. Ungarna som sedemera föddes i schabraket kände sig så pinsamma å sina föräldrars byggnadskonsts vägnar att dom knackade på dörren och bad att få växa upp hemma hos oss i stället. Och det fick dom ju. Som hyra tog dom hand om disken på helgerna. Inget är gratis här i livet.

  2. Och mina bygger som sagt vidare på sin jättehatt varje vår. Betydligt skickligare i att klara sitt uppdrag än bostadsrättsföreningen. Inga översvämningaar där inte. Och enbart saklig renovering, ingen showoff. Men snyggt blir det. Ingen bor bättre än i den kastanjen.

Kommentera