Vad jag fick med mig från marknaden

Natten till igår hade det blötsnöat, men under förmiddagen tog solens strålar bort att det vita från marken. Londi och jag gick till marknaden för att fylla på förråden, för vi har besök i dessa dagar. Här är en del av det jag inhandlade:

Blomkålen och rödlöken är från min favorittorggumma. Hon önskar mig alltid lycka när jag går och så tycker hon om Londi och så har hon bara några få saker på sin bänk. Igår hade hon fyra blomkålshuvuden, en hög med rödlök och ett fång med selleri.

Jag gick runt flera varv innan jag hittade någon som sålde den där speciella hemrökta osten, men så fann jag till min lättnad en liten gumma alldeles vid ingången (eller utgången) som hade några ostar och lite valnötter framför sig på bordet. Den osten skulle ni smaka på!

Jag gick till ett av kakstånden och köpte en pappersstrut med fina feta småkakor. Paprika och honung ville jag också ha. Paprikan här är så smakrik och intressant och honungen som säljs på torget är förstås hemgjord. Jag valde lind – lipa – den här gången. Till sist inhnadlade jag en flaska tomatsaft efter att först ha smakat på den. God! Och så började jag välja mellan burkarna med egentillverkad ajvar. Jag sa att jag ville att den skulle vara ”blagi”, det är ”mild”. Då tyckte försäljaren att jag skulle provsmaka. Han höll upp handen för att visa att jag skulle hålla handen med tumsidan upp, så att det bildades en liten skål mellan tumme och pekfinger. Där la han en rejäl klick som jag raskt slickade i mig. Ja, den ville jag ha! På handen fanns ett fettblänkande brandgult spår kvar.

°°
PS I Salongen finns nu ytterligare en översättarintervju.

7 kommentarer till “Vad jag fick med mig från marknaden”

  1. Jag älskar rökt ost, men hittar i nuläget bara en ”Bavarian” variant på Sainsbury’s. Hur är konsistensen på den du har där? Camembert-rinnig? Lite fastare åt Port Salut-hållet? Lägg gärna en skiva i ett kuvert och skicka.

  2. Hej Gunnar,
    en skiva i ett kuvert vore förstås någonting. Konsistensen är varken rinnig (det är den inte alls) eller åt port salut-hållet, fast kanske lite. Den är liksom lite grynig, den är lättskuren men ändå ganska torr. Lite påminner smaken om en rökt ricotta jag ätit någon gång i Italien. Röksmaken är mycket mild. Nej, det får nog bli kuvertet i alla fall…

  3. Jag tror det finns en liknande finsk rökost. Iallafall fanns den i Umeå på 80-talet.

  4. Är den då verkligen lika fint mildrökt som den här? (Den frågan kräver en del intresserat ätande för att besvaras.)

  5. In der Tat. Det kan jag naturligtvis inte besvara innan jag prövat på denna kroatiska variant. Men det ska ju förhoppningsvis ske snart! Imorgon flyger jag förresten till grannhuvudstaden Belgrad! Don’t mention the war.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *